Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 7274

Potravinářský technolog

Potravinářský technolog stanovuje komplexní technologické postupy nebo zajišťuje technologickou přípravu potravinářské výroby a zavádění nových výrobků.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání
Alternativní názvy: Manager technologie, Food industry technologist, Manufacturing engineer, Potravinářský technik technolog, Výrobní technolog, Provozní technolog, Technická příprava výroby
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Zajišťování a organizování technologické přípravy potravinářské výroby.
  • Řízení činnosti při stanovování technologických postupů výrobních procesů.
  • Navrhování a provádění objektivizace kapacitních norem a podkladů pro cenové kalkulace.
  • Organizace ověřování nových postupů.
  • Spolupráce na realizaci technologických změn.
  • Organizace technické přípravy změn sortimentu a zavádění nových výrobků.
  • Spolupráce při vytváření systému řízení kvality a bezpečnosti potravin.
  • Zpracování analýz měření a monitorování výrobních procesů a navrhování nápravných a preventivních opatření ke zlepšování.
  • Sledování a vyhodnocování parametrů ovlivňujících výskyt neshodných výrobků.
  • Aplikace vědeckých poznatků při vývoji nových postupů a metod.
  • Vypracování technologických předpisů.
  • Spolupráce na řešení výzkumných a vývojových úkolů.
  • Školení obsluhujícího personálu v případě inovace technologie.
  • Vedení, aktualizace a archivace příslušné technické dokumentace.

CZ-ISCO

  • 31163 - Chemičtí technici technologové, normovači a pracovníci v příbuzných oborech
  • 3116 - Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Jihočeský kraj 24 912 Kč 31 089 Kč 49 255 Kč - - -
Plzeňský kraj 26 484 Kč 37 689 Kč 61 701 Kč - - -
Karlovarský kraj 30 015 Kč 44 650 Kč 60 664 Kč - - -
Ústecký kraj 21 971 Kč 37 581 Kč 56 904 Kč - - -
Liberecký kraj 26 747 Kč 41 914 Kč 64 793 Kč - - -
Pardubický kraj 24 664 Kč 31 859 Kč 50 021 Kč - - -
Kraj Vysočina 28 252 Kč 40 869 Kč 60 111 Kč - - -
Olomoucký kraj 25 640 Kč 35 249 Kč 54 447 Kč - - -
Zlínský kraj 28 339 Kč 42 738 Kč 67 661 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
3116 Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech 36 026 Kč 37 954 Kč
31163 Chemičtí technici technologové, normovači a pracovníci v příbuzných oborech 43 201 Kč -

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
3116 Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech http://data.europa.eu/esco/isco/C3116

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x x
Zátěž chladem x x
Zátěž hlukem x
Zátěž prachem x x
Zátěž chemickými látkami x x
Zátěž invazivními alergeny x x
Zraková zátěž x
Duševní zátěž x
Pracovní doba, směnnost x
Zátěž vibracemi x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Potravinářství 29-41-N/xx
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program v oboru chemie a technologie potravin 2901R

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Vyšší odborné vzdělání v oboru potravinářská technologie 2931N
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program ve skupině oborů chemické obory 14xxR
KKOVTypeEnum.1 Vyšší odborné vzdělání v oboru průmyslová chemie a chemická technologie 2831N
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program ve skupině oborů technická chemie a chemie silikátů 28xxR
KKOVTypeEnum.1 Vyšší odborné vzdělání v oboru zemědělství 4131N

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Technolog/technoložka v konzervárenství (29-094-M)
  • Technolog/technoložka v pekárenství (29-096-M)
  • Technolog/technoložka zpracování masa (29-079-M)
  • Technolog/technoložka v mlékárenské a sýrařské výrobě (29-081-M)
  • Technolog/technoložka mlýnské výroby (29-083-M)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11.Z.1320 Řízení technologického úseku potravinářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2320 Stanovování komplexních technologických postupů a technických podmínek v celém rozsahu potravinářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2120 Stanovování druhu a množství surovin a polotovarů pro výrobu nových výrobků potravinářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.4320 Provádění technických zkoušek nové technologie v potravinářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3420 Provádění technického dozoru na pracovištích potravinářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8320 Zpracování technických podkladů o potravinářské výrobě pro marketingovou a obchodní činnost 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3110 Kontrola dodržování technologických postupů v potravinářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
i53.D.1001 Analýza a měření spotřeby práce 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
i53.D.1005 Výpočty a rozbory norem, časů a tvorba normativů 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8220 Vedení technické dokumentace pro nové a rozvojové výrobní programy v potravinářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.A.5112 Provádění hygienicko-sanitační činnosti 6 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11._.0003 potravinářská chemie 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0061 systémy a standardy kvality v potravinářství 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e74._.0002 obecné zásady a postupy péče o stroje, zařízení a investiční celky 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
i32._.0041 normování práce 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0091 zásady správné hygienické a výrobní praxe 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0006 řízení alergenů 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0004 sanitační chemie 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0018 bezpečnost práce a požární ochrana 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0002 zdraví a hygiena při práci 6 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 3
b03 Numerická způsobilost 3
b04 Ekonomické povědomí 3
b05 Právní povědomí 2
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.2 Kompetence ke kooperaci 4
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 5
4.4 Kompetence k řešení problémů 4

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Poruchy sluchu
  • Chronické záněty středouší
  • Tinnitus
  • Poruchy vidění
  • Duševní poruchy
  • Poruchy chování
  • Závažná psychosomatická onemocnění

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.