Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 7274 |
Potravinářský technolog stanovuje komplexní technologické postupy nebo zajišťuje technologickou přípravu potravinářské výroby a zavádění nových výrobků.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání |
Alternativní názvy: | Manager technologie, Food industry technologist, Manufacturing engineer, Potravinářský technik technolog, Výrobní technolog, Provozní technolog, Technická příprava výroby |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 29 209 Kč | 43 859 Kč | 63 453 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 31 597 Kč | 50 159 Kč | 71 788 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 29 160 Kč | 37 641 Kč | 62 748 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 34 971 Kč | 49 321 Kč | 70 761 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 22 474 Kč | 42 287 Kč | 64 047 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 34 708 Kč | 47 142 Kč | 69 406 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 30 044 Kč | 51 151 Kč | 70 037 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 33 772 Kč | 45 736 Kč | 68 934 Kč | - | - | - |
Pardubický kraj | 26 685 Kč | 38 283 Kč | 56 684 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 26 308 Kč | 42 126 Kč | 74 226 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 30 539 Kč | 42 493 Kč | 57 795 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 28 744 Kč | 40 731 Kč | 58 050 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 27 652 Kč | 45 378 Kč | 75 034 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 33 256 Kč | 42 396 Kč | 63 368 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
3116 | Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech | 44 655 Kč | 39 105 Kč |
31163 | Chemičtí technici technologové, normovači a pracovníci v příbuzných oborech | 51 074 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
3116 | Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech | http://data.europa.eu/esco/isco/C3116 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | x | ||
Zátěž chladem | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž prachem | x | x | ||
Zátěž chemickými látkami | x | x | ||
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Zraková zátěž | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářství | 29-41-N/xx | ||
KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program v oboru chemie a technologie potravin | 2901R |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Vyšší odborné vzdělání v oboru potravinářská technologie | 2931N | ||
KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program ve skupině oborů chemické obory | 14xxR | ||
KKOVTypeEnum.1 | Vyšší odborné vzdělání v oboru průmyslová chemie a chemická technologie | 2831N | ||
KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program ve skupině oborů technická chemie a chemie silikátů | 28xxR | ||
KKOVTypeEnum.1 | Vyšší odborné vzdělání v oboru zemědělství | 4131N |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.Z.1320 | Řízení technologického úseku potravinářské výroby | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2320 | Stanovování komplexních technologických postupů a technických podmínek v celém rozsahu potravinářské výroby | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2120 | Stanovování druhu a množství surovin a polotovarů pro výrobu nových výrobků potravinářské výroby | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.4320 | Provádění technických zkoušek nové technologie v potravinářské výrobě | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3420 | Provádění technického dozoru na pracovištích potravinářské výroby | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8320 | Zpracování technických podkladů o potravinářské výrobě pro marketingovou a obchodní činnost | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3110 | Kontrola dodržování technologických postupů v potravinářské výrobě | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i53.D.1001 | Analýza a měření spotřeby práce | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i53.D.1005 | Výpočty a rozbory norem, časů a tvorba normativů | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8220 | Vedení technické dokumentace pro nové a rozvojové výrobní programy v potravinářské výrobě | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.A.5112 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e74._.0002 | obecné zásady a postupy péče o stroje, zařízení a investiční celky | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i32._.0041 | normování práce | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 3 |
b03 | Numerická způsobilost | 3 |
b04 | Ekonomické povědomí | 3 |
b05 | Právní povědomí | 2 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 4 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 3 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 5 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 4 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.