Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 102309

Technik pro řízení výroby krmiv

Technik pro řízení výroby krmiv řídí a organizuje provoz na vymezeném technologickém úseku při zajišťování úkolů stanovených operativním plánem výroby nebo provozu podle obvyklých postupů, platných právních předpisů a s přesnými výstupy formou dispečerských příkazů.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba krmiv a krmivářských výrobků
Kvalifikační úroveň: Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání
Alternativní názvy: Krmivářský technik, Krmivářský technik manažer provozu, Manažer krmivářské výroby, Vedoucí provozu výroby potravin, Technical support for feed production management
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Plánovaní a optimalizace využití materiálu, personálu, technologií a výrobních postupů v oblasti výroby krmných směsí a premixů.
  • Plánování a kontrola plnění plánů údržby a oprav strojů, zařízení a výrobních linek na výrobu krmných směsí a premixů.
  • Zpracování údajů pro komplexní řízení rozsáhlé výroby nebo provozních systémů.
  • Dispečerské řízení výroby krmných směsí a premixů v provozech s dalším vnitřním organizačním členěním.
  • Zajišťování optimalizace a provozuschopnosti výroby.
  • Operativní řešení nenadálých výrobních situací s cílem minimalizace výrobních prostojů.
  • Sledování a kontrola plnění výrobního programu, zaznamenávání odchylek.
  • Zajišťování a organizace procesu systému řízení kvality při výrobě krmných směsí a premixů.
  • Řízení vstupní, mezioperační a výstupní kontroly surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v oblasti výroby krmných směsí a premixů.
  • Rozhodování o zastavení výroby či expedice.
  • Zajišťování kontroly dodržování technologické kázně.
  • Kontrola dodržování zásad bezpečnosti a hygieny práce a požární ochrany.
  • Vedení příslušné provozní dokumentace a záznamů.

CZ-ISCO

  • 31167 - Technici dispečeři chemické výroby a pracovníci v příbuzných oborech
  • 3116 - Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023

Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 29 209 Kč 43 859 Kč 63 453 Kč - - -
Středočeský kraj 31 597 Kč 50 159 Kč 71 788 Kč - - -
Jihočeský kraj 29 160 Kč 37 641 Kč 62 748 Kč - - -
Plzeňský kraj 34 971 Kč 49 321 Kč 70 761 Kč - - -
Karlovarský kraj 22 474 Kč 42 287 Kč 64 047 Kč - - -
Ústecký kraj 34 708 Kč 47 142 Kč 69 406 Kč - - -
Liberecký kraj 30 044 Kč 51 151 Kč 70 037 Kč - - -
Královéhradecký kraj 33 772 Kč 45 736 Kč 68 934 Kč - - -
Pardubický kraj 26 685 Kč 38 283 Kč 56 684 Kč - - -
Kraj Vysočina 26 308 Kč 42 126 Kč 74 226 Kč - - -
Jihomoravský kraj 30 539 Kč 42 493 Kč 57 795 Kč - - -
Olomoucký kraj 28 744 Kč 40 731 Kč 58 050 Kč - - -
Zlínský kraj 27 652 Kč 45 378 Kč 75 034 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 33 256 Kč 42 396 Kč 63 368 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
3116 Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech 44 655 Kč 39 105 Kč
31167 Technici dispečeři chemické výroby a pracovníci v příbuzných oborech 48 933 Kč -

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
3116 Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech http://data.europa.eu/esco/isco/C3116

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Pracovní doba, směnnost x
Duševní zátěž x
Zraková zátěž x x
Zátěž prachem x
Zátěž hlukem x
Zátěž chladem x
Zátěž vibracemi x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž teplem x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Potravinářství 29-41-N/xx
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program v oboru zootechnika 4103R

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program ve skupině oborů chemické obory 14xxR
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program v oboru veterinární hygiena a ekologie 4302R
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program v oboru zemědělství 4131R

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Samostatný technik / samostatná technička pro řízení výroby v krmivářství (29-062-R)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11.Z.1411 Určování optimálního využívání výrobních a pracovních kapacit na pracovištích krmivářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1920 Dispečerské řízení potravinářské a krmivářské výroby s náročnou organizací práce 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1511 Sestavování operativních plánů krmivářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.2121 Koordinace operativních plánů krmivářské výroby s ostatními útvary organiazce 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2221 Volba výrobních zařízení pro krmivářskou výrobu 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17.D.0002 Rozhodování o zastavení výroby či expedice krmiv 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17.D.0007 Navrhování opatření ke zvyšování kvality výroby krmných směsí a premixů 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3310 Kontrola plnění operativních plánů krmivářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17.Z.0003 Organizace údržby a oprav technologie výrobny krmných směsí 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.2141 Zajišťování mezipodnikové kooperace v krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1111 Koordinace průběhu a vazeb výrobních činností v krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17.D.0010 Kontrola dodržování technologické kázně ve výrobně krmných směsí a premixů 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8111 Vedení provozní dokumentace krmivářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h43.D.2012 Dodržení sanitačních a hygienických předpisů 6 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e17._.0043 technologie výroby krmných směsí 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0047 technologie výroby premixů a medikovaných krmiv 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0048 technologie výroby medikovaných krmiv 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0099 ekonomika a řízení krmivářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0098 legislativa související s výrobou krmiv 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0062 systémy a standardy kvality v krmivářství 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
i51._.0013 management pro střední manažery 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h27._.0032 logistika ve výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0003 krmivářské suroviny, jejich skladování 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0004 krmivářská chemie 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0002 doplňkové látky (aditiva), krmné suroviny, jejich skladování 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0010 základní druhy strojů a zařízení v krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0092 hygiena výroby krmiv a výživy zvířat 6 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 2
b03 Numerická způsobilost 3
b04 Ekonomické povědomí 3
b05 Právní povědomí 2
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.2 Kompetence ke kooperaci 4
1.2 Kompetence k flexibilitě 4
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 4
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 4

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Onemocnění oběhové soustavy
  • Závažná endokrinní onemocnění
  • Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
  • Závažná onemocnění ledvin, močových cest
  • Poruchy sluchu
  • Chronické záněty středouší
  • Tinnitus
  • Závažná degenerativní a zánětlivá onemocnění pohybového systému
  • Chronická onemocnění dýchacích cest s poruchou funkce včetně alergických onemocnění a těžších funkčně významných deformit hrudníku
  • Závažná chronická onemocnění kůže a spojivek
  • Duševní poruchy
  • Poruchy chování
  • Závažná psychosomatická onemocnění
  • Poruchy prokrvení končetin

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.