Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 101919

Specialista poradenství a prodeje potravinářských surovin

Specialista poradenství a prodeje potravinářských surovin nabízí a prodává hotové potraviny, suroviny pro výrobu potravin, přídatných látek pro výrobu potravin a poskytuje odborné poradenství a odbornou pomoc zákazníkům.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Magisterský studijní program
Alternativní názvy: Food Sales representative, Obchodní zástupce potravinářských surovin, Produktový manažer pro potravinářské suroviny, Technical support engineer, Area food sales manager
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Nabídka a prodej hotových potravin, surovin, přídatných látek pro výrobu potravin zákazníkům.
  • Příprava podkladů pro uzavírání obchodních smluv.
  • Sestavení kalkulace ceny potravinářských surovin a služeb s nimi souvisejících.
  • Prezentace prodávaných suroviny a možnosti jejich uplatnění v daném potravinářském oboru.
  • Styk se zákazníky a péče o zákazníka.
  • Poskytování odborného poradenství a servisu zákazníkům v oblasti prodeje potravinářských surovin.
  • Poskytování informací o nových právních předpisech, týkajících se výroby potravin.
  • Pomoc při zpracování systémů správné výrobní praxe.
  • Zpracovávání rozborů efektivnosti prodeje potravinářských surovin, jednotlivých obchodních akcí nebo významných obchodních případů.
  • Zajišťování realizace zakázek včetně jejich evidence.
  • Vyřizování reklamací.
  • Poskytování informační zpětné vazby výrobcům.

CZ-ISCO

  • 24334 - Specialisté v oblasti prodeje a nákupu potravinářských a chemických produktů
  • 2433 - Specialisté v oblasti prodeje a nákupu produktů a služeb (kromě informačních a komunikačních technologií)

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Specialisté v oblasti prodeje a nákupu produktů a služeb (kromě informačních a komunikačních technologií) (CZ-ISCO 2433)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 38 515 Kč 67 840 Kč 127 341 Kč - - -
Středočeský kraj 26 979 Kč 60 197 Kč 96 966 Kč - - -
Jihočeský kraj 29 146 Kč 56 398 Kč 88 068 Kč - - -
Plzeňský kraj 35 596 Kč 56 189 Kč 117 730 Kč - - -
Ústecký kraj 27 033 Kč 49 790 Kč 102 359 Kč - - -
Královéhradecký kraj 27 914 Kč 53 515 Kč 85 077 Kč - - -
Pardubický kraj 35 561 Kč 48 484 Kč 81 148 Kč - - -
Zlínský kraj 29 457 Kč 47 168 Kč 85 278 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 20 868 Kč 47 161 Kč 90 801 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
2433 Specialisté v oblasti prodeje a nákupu produktů a služeb (kromě informačních a komunikačních technologií) 59 338 Kč -

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
2433 Specialisté v oblasti prodeje technických a lékařských produktů (kromě informačních a komunikačních technologií) http://data.europa.eu/esco/isco/C2433

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Duševní zátěž x x
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Pracovní doba, směnnost x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Magisterský studijní program v oboru chemie a technologie potravin 2901T

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Magisterský studijní program ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxT

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Specialista/specialistka poradenství a prodeje potravinářských surovin (29-057-T)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h14.D.2008 Plánování prodeje a poradenství, zpracovávání rozborů efektivnosti prodeje potravinářských surovin, jednotlivých obchodních akcí nebo významných obchodních případů 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
h14.C.6218 Nabídka prodávaného zboží dle sortimentu spojená s odborným poradenstvím zákazníkovi 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
h11.D.8224 Vyhledávání a příprava podkladů pro uzavírání obchodních smluv, popř. pro obchodní jednání s obchodními partnery 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
h11.D.3221 Posuzování cenových nabídek dle jednotlivých obchodních případů a zpracovávání stanovisek k těmto cenovým nabídkám 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
h14.D.3006 Posuzování nabídek potravinářských surovin 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
h14.D.1051 Příprava podkladů pro uzavírání objednávek, zpracovávání podkladů pro reklamační řízení vedené s obchodními partnery 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
h14.C.1822 Poradenství při zpracovávání technologické a výrobní dokumentace k inovovaným výrobkům, včetně analýzy nebezpečí a stanovení ovládacích opatření v systému bezpečnosti potravin 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
h11.C.2221 Projednávání běžných záležitostí s obchodními partnery včetně reklamačního řízení 7 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11._.0099 ekonomika a řízení potravinářské výroby 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0061 systémy a standardy kvality v potravinářství 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
h14._.0081 zbožíznalství potravin 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0003 potravinářská chemie 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
h11._.0022 obchodní vyjednávání 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
i41._.0021 komerční právo, smluvně-závazkové vztahy, obchodní společnosti, obchodní zákoník 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0095 legislativa související s výrobou potravin 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0091 zásady správné hygienické a výrobní praxe 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0006 řízení alergenů 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0004 sanitační chemie 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0018 bezpečnost práce a požární ochrana 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
k12._.0099 hygienické předpisy 7 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 2
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 2
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 2
b05 Právní povědomí 2
b06 Jazyková způsobilost v češtině 3
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 3

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 4
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 5
4.5 Kompetence k samostatnosti 4
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 4

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf