| Typ JP | ID |
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 101919 |
Specialista poradenství a prodeje potravinářských surovin nabízí a prodává hotové potraviny, suroviny pro výrobu potravin, přídatných látek pro výrobu potravin a poskytuje odborné poradenství a odbornou pomoc zákazníkům.
| Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
| Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
| Kvalifikační úroveň: | Magisterský studijní program |
| Alternativní názvy: | Food Sales representative, Obchodní zástupce potravinářských surovin, Produktový manažer pro potravinářské suroviny, Technical support engineer, Area food sales manager |
| Regulovaná jednotka práce: | Ne |
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
| Hlavní město Praha | 56 583 Kč | 97 684 Kč | 174 429 Kč | - | - | - |
| Středočeský kraj | 52 312 Kč | 77 698 Kč | 123 623 Kč | - | - | - |
| Jihočeský kraj | 39 322 Kč | 72 740 Kč | 148 848 Kč | - | - | - |
| Plzeňský kraj | 47 809 Kč | 80 624 Kč | 162 140 Kč | - | - | - |
| Karlovarský kraj | 49 094 Kč | 83 582 Kč | 151 850 Kč | - | - | - |
| Ústecký kraj | 41 195 Kč | 71 520 Kč | 138 288 Kč | - | - | - |
| Liberecký kraj | 48 198 Kč | 72 692 Kč | 111 792 Kč | - | - | - |
| Královéhradecký kraj | 39 075 Kč | 74 307 Kč | 139 348 Kč | - | - | - |
| Pardubický kraj | 45 927 Kč | 76 074 Kč | 124 284 Kč | - | - | - |
| Kraj Vysočina | 37 910 Kč | 72 724 Kč | 134 392 Kč | - | - | - |
| Jihomoravský kraj | 46 743 Kč | 69 757 Kč | 124 280 Kč | - | - | - |
| Olomoucký kraj | 41 487 Kč | 70 549 Kč | 119 940 Kč | - | - | - |
| Zlínský kraj | 45 121 Kč | 70 342 Kč | 112 917 Kč | - | - | - |
| Moravskoslezský kraj | 44 685 Kč | 67 475 Kč | 118 579 Kč | - | - | - |
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 2433 | Specialisté v oblasti prodeje a nákupu produktů a služeb (kromě informačních a komunikačních technologií) | 83 948 Kč | - |
| 24334 | Specialisté v oblasti prodeje a nákupu potravinářských a chemických produktů | 84 694 Kč | - |
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
|---|---|---|
| 2433 | Specialisté v oblasti prodeje technických a lékařských produktů (kromě informačních a komunikačních technologií) | http://data.europa.eu/esco/isco/C2433 |
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
|---|---|---|---|---|
| Duševní zátěž | x | x | ||
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
| Pracovní doba, směnnost | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Magisterský studijní program v oboru chemie a technologie potravin | 2901T | ||
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Magisterský studijní program ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxT | ||
Odborné dovednosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| h14.D.2008 | Plánování prodeje a poradenství, zpracovávání rozborů efektivnosti prodeje potravinářských surovin, jednotlivých obchodních akcí nebo významných obchodních případů | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h14.C.6218 | Nabídka prodávaného zboží dle sortimentu spojená s odborným poradenstvím zákazníkovi | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h11.D.8224 | Vyhledávání a příprava podkladů pro uzavírání obchodních smluv, popř. pro obchodní jednání s obchodními partnery | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h11.D.3221 | Posuzování cenových nabídek dle jednotlivých obchodních případů a zpracovávání stanovisek k těmto cenovým nabídkám | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h14.D.3006 | Posuzování nabídek potravinářských surovin | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h14.D.1051 | Příprava podkladů pro uzavírání objednávek, zpracovávání podkladů pro reklamační řízení vedené s obchodními partnery | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h14.C.1822 | Poradenství při zpracovávání technologické a výrobní dokumentace k inovovaným výrobkům, včetně analýzy nebezpečí a stanovení ovládacích opatření v systému bezpečnosti potravin | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h11.C.2221 | Projednávání běžných záležitostí s obchodními partnery včetně reklamačního řízení | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e11._.0099 | ekonomika a řízení potravinářské výroby | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h14._.0081 | zbožíznalství potravin | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0003 | potravinářská chemie | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h11._.0022 | obchodní vyjednávání | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| i41._.0021 | komerční právo, smluvně-závazkové vztahy, obchodní společnosti, obchodní zákoník | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0095 | legislativa související s výrobou potravin | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0092 | hygiena potravin | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0006 | řízení alergenů | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0004 | sanitační chemie | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| k12._.0099 | hygienické předpisy | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 |
| b01 | Počítačová způsobilost | 2 |
| b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 2 |
| b03 | Numerická způsobilost | 2 |
| b04 | Ekonomické povědomí | 2 |
| b05 | Právní povědomí | 2 |
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 3 |
| b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 |
| 2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 4 |
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 5 |
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 4 |
| 4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 3 |
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 4 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf