Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 100846 |
Pracovník výroby těstovin vyrábí podle stanovených technologických postupů a receptur z mouky, vody a dalších surovin těstovinové výrobky.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Pasta producer |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 23 211 Kč | 30 744 Kč | 42 937 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 21 873 Kč | 32 195 Kč | 51 801 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 17 436 Kč | 27 333 Kč | 35 717 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 22 298 Kč | 31 697 Kč | 42 543 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 25 120 Kč | 44 145 Kč | 51 365 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 26 171 Kč | 35 136 Kč | 42 337 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 16 783 Kč | 22 905 Kč | 33 340 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 19 587 Kč | 28 330 Kč | 38 387 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 22 559 Kč | 30 305 Kč | 39 605 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 21 544 Kč | 30 076 Kč | 38 564 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 28 999 Kč | - |
81602 | Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek | 28 628 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž prachem | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | x | ||
Zátěž teplem | x | x | ||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž chladem | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
RVP | Pekař | 29-53-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru pekař, pekařské práce | 2953H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru mlynář, mlynářské práce | 2952H |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e14.D.3027 | Příjem a uchovávání surovin a přísad pro výrobu těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.3126 | Příprava a úprava surovin pro výrobu těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.3030 | Výroba těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.B.1006 | Obsluha linky na výrobu těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.B.1021 | Obsluha strojů na balení těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.6016 | Balení a skladování těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.D.8114 | Vedení provozní evidence ve výrobě těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.D.3906 | Posuzování kvality surovin pro výrobu těstovin a hotových výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.5009 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e14._.0013 | technologie výroby pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13._.0011 | technologie zpracování mouky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13._.0012 | mlynářská technologie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e14._.0016 | technologie výroby cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e14._.0017 | technologie přípravy moučníků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
b05 | Právní povědomí | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 1 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.