Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 101802 |
Pracovník výroby mléčných produktů zpracovává mléko na mlékárenské výrobky, přírodní sýry, tvarohy, mlékárenské polotovary a případně další potraviny.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | zpracování mléka, výroba mlékárenských výrobků |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Pracovník výroby mléčných výrobků, Zpracovatel mléka, Mlékař, Sýrař, Zpracovatel mléka na sýry, Výrobce sýrů a tvarohů, Production of milk products |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Moravskoslezský kraj | 27 709 Kč | 31 848 Kč | 37 626 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
7513 | Výrobci mléčných produktů | 31 198 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7513 | Výrobci mléčných produktů | http://data.europa.eu/esco/isco/C7513 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru mlékař, mlékařské práce | 2955H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářská výroba | 29-51-E/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru mlékař, mlékařské práce | 2955E |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e12.D.3033 | Příjem a úprava surovin před zpracováním na mlékárenské výrobky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.B.1031 | Obsluha strojů a zařízení pro zpracování mléka na mlékárenské výrobky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.D.2024 | Zpracování mléka na mlékárenské výrobky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.B.1014 | Tepelné ošetření mléka a smetany | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.A.3016 | Výroba sušených a zahuštěných mlék a sušené syrovátky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.A.3011 | Příprava zákysů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.A.6034 | Výroba másla | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.B.1021 | Výroba tavených sýrů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.A.3017 | Solení sýrů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.D.4001 | Měření základních chemicko-fyzikálních veličin v mlékárenském provozu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.A.3015 | Odběr vzorků při zpracování mléka a jejich smyslové posuzování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.D.3913 | Posuzování hodnot kvality surovin a parametrů výrobního procesu při zpracování mléka | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.A.6004 | Skladování polotovarů, přísad a hotových mléčných výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.A.5006 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v mlékárenském provozu, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12.D.8117 | Vedení provozní evidence v mlékárenské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.5009 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e12._.0034 | technologie zpracování mléka a výroba mléčných výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
b05 | Právní povědomí | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.3 | Kreativní využívání digitálních technologií | 2 | |
5.2 | Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | 1 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 2 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
4.2 | Ochrana osobních dat a soukromí | 1 | |
4.1 | Ochrana zařízení | 1 | |
3.3 | Autorská práva a licence | 1 | |
3.2 | Integrace a přepracování digitálního obsahu | 1 | |
3.1 | Tvorba digitálního obsahu | 1 | |
2.4 | Netiketa | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.4 | Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 1 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.