Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 26 |
Pivovarník a sladovník vyrábí slad zpracováním sladovnického ječmene a provádí odborné práce při výrobě piva.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | výroba nápojů |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Brewer and maltster, Pracovník varny v pivovaru |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 36 857 Kč | 44 682 Kč | 91 214 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 28 614 Kč | 42 761 Kč | 62 893 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 23 655 Kč | 46 104 Kč | 53 594 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 26 702 Kč | 34 574 Kč | 54 957 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 32 393 Kč | 41 746 Kč | 54 491 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři kvality potravin a nápojů a příbuzní pracovníci | 37 154 Kč | - |
75153 | Sládci a sladovníci | 45 864 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři jakosti potravin a nápojů | http://data.europa.eu/esco/isco/C7515 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž chladem | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | x | ||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce | 2957H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín | 2959H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce | 2957E |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e15.A.3111 | Příprava surovin pro výrobu piva a sladu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.1015 | Obsluha zařízení na výrobu sladu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.1016 | Obsluha zařízení na výrobu piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3135 | Výroba mladiny | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3142 | Výroba mladého piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3132 | Šrotování sladu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3133 | Vystírání sladového šrotu a rmutování díla | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3141 | Čerpání mladiny do kvasných nádob | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.4117 | Provádění odběru vzorků při výrobě sladu a piva a smyslové posuzování jejich kvality | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.3918 | Posuzování hodnot parametrů kvasného procesu v pivovarnické výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.3903 | Posuzování kvality surovin a polotovarů pro výrobu piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3137 | Úprava piva před stáčením | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3143 | Sudování mladého piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3144 | Ošetřování a uchovávání pivovarských kvasnic | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.4005 | Seřizování, ošetřování a údržba pivovarských strojů a zařízení | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3140 | Sanitace zařízení stáčíren piva a zařízení pro úpravu piva před stáčením | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3145 | Sanitace zařízení spilky a pivovarského sklepa | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8110 | Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.A.5112 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0031 | technologie výroby piva a sladu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
b05 | Právní povědomí | 1 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 2 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 1 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.