Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 100931

Pstruhař

Pstruhař provádí intenzivní chov lososovitých ryb v řízených podmínkách a zajišťuje krmení a výlov ryb. Dohlíží na optimální kvalitu prostředí.

Odborný směr: Zemědělství a veterinární péče
Odborný podsměr: živočišná výroba
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Nadřízené povolání: Chovatel ryb a vodní drůbeže
Příbuzné specializace: Rybář, Rybníkář, Líhňař, Chovatel vodní drůbeže, Chovatel okrasných a akvarijních ryb
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Provádění intenzivního chovu lososovitých ryb v řízených podmínkách rybích farem.
  • Provádění umělého výtěru generačních ryb a odchovu raných stádií plůdku.
  • Odchov ročků, násad a tržních ryb.
  • Krmení ryb.
  • Výlov ryb a jejich třídění.
  • Dodržování optimální kvality prostředí.

CZ-ISCO

  • 62210 - Kvalifikovaní pracovníci v oblasti akvakultury
  • 6221 - Kvalifikovaní pracovníci v oblasti akvakultury

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
6221 Kvalifikovaní pracovníci v oblasti akvakultury http://data.europa.eu/esco/isco/C6221

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž chladem x x
Celková fyzická zátěž x x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x x
Zátěž chemickými látkami x x
Zátěž teplem x x
Zátěž prachem x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Pracovní doba, směnnost x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Rybář 41-53-H/01

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Pstruhař/pstruhařka (41-013-H)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
c15.A.8027 Krmení ryb 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
c15.B.4054 Obsluha rybářské mechanizace, rybničních zařízení a jejich údržba 3 CompetenceSuitabilityEnum.1
c16.A.8037 Provádění zooveterinárních opatření v chovech ryb 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
c15.A.8058 Zajištění reprodukce chovaných ryb 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
c15.A.8059 Chov raných stádií, plůdku, násad až po tržní ryby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
c15.D.8097 Vedení evidence o chovu ryb na farmách a ve speciálních zařízeních 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
c15.A.1003 Výlov ryb ze speciálních zařízení a jejich expedice 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
c15._.0001 chov ryb a vodní drůbeže 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
c15._.0003 ichtyologie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
c15._.0007 choroby ryb a vodní drůbeže 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
c15._.0009 základy hygieny a prevence chovu ryb a vodní drůbeže 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
c15._.0010 plemenitba ryb a vodní drůbeže 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
c15._.0004 výživa a krmení ryb a vodní drůbeže 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 0
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 2
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 2
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 2
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 2
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 2
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění vylučující výkon povolání

  • Chladová alergie

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.