Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 102483

Pracovník výroby hotových pokrmů

Pracovník výroby hotových pokrmů zpracovává průmyslovým způsobem potraviny živočišného i rostlinného původu a zhotovuje z nich hotové pokrmy.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Operator of Ready-to-Eat Meals Production
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem a skladování potravin živočišného původu.
  • Příjem a skladování surovin a potravin rostlinného původu a ostatních surovin, obalů a pomocných látek.
  • Příprava zeleninových polotovarů pro výrobu hotových pokrmů.
  • Vážení jednotlivých ingrediencí dle platných receptur.
  • Zpracování surovin a potravin živočišného původu.
  • Komplexní tepelná úprava pokrmů.
  • Obsluha strojů a zařízení pro výrobu a balení hotových pokrmů.
  • Posuzování jakosti surovin, obalů, polotovarů a výrobků při výrobě hotových pokrmů.
  • Balení, skladování a expedice výrobků.
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech.
  • Vedení provozní evidence při výrobě hotových pokrmů.

CZ-ISCO

  • 81601 - Obsluha strojů na zpracování a konzervování masa a ryb
  • 81604 - Obsluha strojů na zpracování ovoce, zeleniny a ořechů (včetně sušení, konzervování a mražení)
  • 8160 - Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 23 211 Kč 30 744 Kč 42 937 Kč - - -
Středočeský kraj 21 873 Kč 32 195 Kč 51 801 Kč - - -
Jihočeský kraj 17 436 Kč 27 333 Kč 35 717 Kč - - -
Plzeňský kraj 22 298 Kč 31 697 Kč 42 543 Kč - - -
Karlovarský kraj 25 120 Kč 44 145 Kč 51 365 Kč - - -
Liberecký kraj 26 171 Kč 35 136 Kč 42 337 Kč - - -
Kraj Vysočina 16 783 Kč 22 905 Kč 33 340 Kč - - -
Jihomoravský kraj 19 587 Kč 28 330 Kč 38 387 Kč - - -
Zlínský kraj 22 559 Kč 30 305 Kč 39 605 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 21 544 Kč 30 076 Kč 38 564 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
8160 Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků 28 999 Kč -
81601 Obsluha strojů na zpracování a konzervování masa a ryb 26 770 Kč -

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x x
Zátěž chladem x x
Zraková zátěž x x
Celková fyzická zátěž x x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x x
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Výrobce potravin 29-51-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru konzervář, konzervárenské práce 2958H
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce 6552H
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce 2951H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce 2951E
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru konzervář, konzervárenské práce 2958E
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce 6552E

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Pracovník/pracovnice výroby hotových pokrmů (29-070-H)

Legislativní požadavky

  • QualificationRequirementGravityEnum.1 - Odborná způsobilost podle zákona č. 250/2021 Sb., o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a nařízení vlády č. 194/2022 Sb., o požadavcích na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních a na odbornou způsobilost v elektrotechnice, (u hornických činností též podle vyhlášky č. 392/2003 Sb., o bezpečnosti provozu technických zařízení a o požadavcích na vyhrazená technická zařízení tlaková, zdvihací a plynová při hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem)

Další vhodné kvalifikace

  • QualificationRequirementGravityEnum.2 - Průkaz řidiče (obsluhy) manipulačních vozíků s vlastním pohonem - odborná způsobilost podle ČSN 26 8805

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11.A.2090 Tepelné opracování masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.2092 Výroba konzerv 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.3145 Příprava a úprava surovin před zpracováním 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.6050 Balení, označování a expedice potravinářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.6125 Plnění a uzavírání konzerv a polokonzerv 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.6126 Skladování konzerv a polokonzerv 3 CompetenceSuitabilityEnum.1
e16.A.6003 Skladování ovoce a zeleniny 3 CompetenceSuitabilityEnum.1
e16.A.6306 Příprava zeleninových polotovarů pro výrobu omáček 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.3011 Příprava teplých pokrmů podle receptur 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.B.1055 Tepelné opracování konzerv a polokonzerv 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.B.1056 Chlazení a označování konzerv a polokonzerv po tepelném opracování 3 CompetenceSuitabilityEnum.1
e11.B.1057 Obsluha strojního a technologického vybavení při výrobě konzerv a polokonzerv 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.B.2002 Řízení ovládacích panelů pro výrobu konzervovaných výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.B.1010 Obsluha technologických zařízení v provozu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.B.1012 Obsluha velkokapacitních kuchyňských strojů na výrobu pokrmů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2920 Dodržení sanitačních a hygienických předpisů včetně kritických bodů (HACCP) 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8120 Vedení provozní dokumentace v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.D.2011 Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.D.3011 Přejímka potravinářských surovin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0005 technologie potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0022 konzervárenská technologie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0008 zásady BOZP 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 0
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 2
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 1
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 2
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 2
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 2
4.4 Kompetence k řešení problémů 2
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 2
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 2
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf