Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 102458 |
Vinař v souladu se zavedenými technologickými postupy vyrábí všechny druhy vín.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | výroba nápojů |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Vintner, Vigneron, der Winzer |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | x | ||
Zátěž chladem | x | x | ||
Zátěž chemickými látkami | x | x | ||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | x | ||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | x | ||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | x | ||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | x | ||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín | 2959H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Zahradník | 41-52-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce | 2957H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru zemědělec, zemědělské práce | 4151H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru zahradník, zahradnické práce | 4152H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru zemědělec, zemědělské práce | 4151E |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e15.B.1014 | Obsluha zařízení pro výrobu šumivých, perlivých, likérových a aromatizovaných vín | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
f22.A.6012 | Likvidace, shromažďování a skladování odpadů při výrobě vína | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3113 | Příprava surovin pro výrobu vín | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.4007 | Seřizování, ošetřování a údržba vinařských strojů a zařízení | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.6011 | Skladování vín, surovin pro jejich výrobu a vedlejších produktů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.1017 | Obsluha zařízení pro výrobu tichých vín | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.3904 | Příjem surovin, posuzování jakostních parametrů vinných hroznů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.3921 | Posuzování a úprava parametrů kvasného procesu a vlastností vín | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.2957 | Volba technologických podmínek a parametrů při výrobě vína | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.4116 | Provádění odběru vzorků při výrobě vína pro laboratorní analýzu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.3922 | Provozní senzorická analýza vína při výrobě vína | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.8122 | Vedení vinařské evidence | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0032 | vinařství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0008 | zásady BOZP | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0022 | konzervárenská technologie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
c12._.0010 | zásady a postupy hodnocení vín | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 2 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b04 | Ekonomické povědomí | 2 |
b05 | Právní povědomí | 1 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 0 |
b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 |
2.6 | Kompetence k vedení lidí | 0 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 2 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 3 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 |
1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 3 |
4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 4 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 4 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 4 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 0 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 3 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 3 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 3 |
2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf