Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 102120 |
Výživový poradce posuzuje stravovací návyky klienta, poskytuje odborné poradenství ke změně těchto návyků při respektování zásad zdravé výživy, navrhuje a aktualizuje vhodný výživový program s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu klienta.
Odborný směr: | Služby provozní a osobní |
Odborný podsměr: | péče o tělo |
Kvalifikační úroveň: | Pomaturitní krátkodobé vzdělání |
Alternativní názvy: | Výživový specialista, Nutriční specialista, Nutriční poradce |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zraková zátěž | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru ošetřovatelství | 5341M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Vyšší odborné vzdělání v oboru ošetřovatelství | 5341N |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Nutriční asistent | 53-41-M/02 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program ve skupině oborů zdravotnictví | 53xxR | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů zdravotnictví | 53xxL | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) | xxxxM |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
k12.D.6110 | Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta | 5 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.C.1013 | Poskytování poradenství v oblasti zdravé výživy a zdravého životního stylu | 5 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.1931 | Orientace v základních i alternativních směrech výživy a v jejich využitích, uplatněních a rizikách | 5 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.D.3008 | Orientace v sortimentu doplňků stravy | 5 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.7931 | Sestavování jídelníčku pro různé skupiny klientů | 5 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.1930 | Orientace v označování a výběru potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.C.6931 | Vzdělávání a vedení klienta k převzetí zodpovědnosti za vhodné stravovací návyky a racionalizaci výživových názorů | 5 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k16.C.7018 | Jednání s klientem | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
k12._.0011 | dietetika | 5 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k11._.0003 | anatomie | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0093 | zásady racionální výživy | 5 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12._.0080 | zdravý životní styl | 5 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k11._.0005 | fyziologie | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 2 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b04 | Ekonomické povědomí | 1 |
b05 | Právní povědomí | 1 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 0 |
b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 |
2.6 | Kompetence k vedení lidí | 0 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 3 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 3 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 |
1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 3 |
4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 3 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 3 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 4 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 3 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 3 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 3 |
2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.