Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 100853

Pracovník výroby karamelových a kandytových výrobků

Pracovník výroby karamelových a kandytových výrobků zpracovává cukrovou hmotu lisováním, tažením, litím nebo foukáním. Hotové výrobky balí, expeduje a zajišťuje jejich prodej.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba cukrovinek
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Cukrovinkář
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem surovin a jejich uskladnění.
  • Obsluha příslušných potravinářských strojů.
  • Výroba a zpracování karamelových a kandytových výrobků.
  • Ruční zdobení a dohotovování výrobků.
  • Balení výrobků.
  • Vedení příslušné dokumentace.
  • Expedice hotových výrobků.
  • Prodej výrobků.

CZ-ISCO

  • 81602 - Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek
  • 75123 - Výrobci cukrovinek
  • 8160 - Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků
  • 7512 - Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2024

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 29 765 Kč 39 782 Kč 54 647 Kč - - -
Středočeský kraj 25 732 Kč 42 462 Kč 62 959 Kč - - -
Jihočeský kraj 25 580 Kč 34 724 Kč 46 110 Kč - - -
Karlovarský kraj 30 922 Kč 43 980 Kč 63 247 Kč - - -
Ústecký kraj 31 757 Kč 40 376 Kč 48 399 Kč - - -
Liberecký kraj 31 393 Kč 42 637 Kč 53 667 Kč - - -
Jihomoravský kraj 23 184 Kč 37 243 Kč 51 380 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 24 096 Kč 38 489 Kč 50 192 Kč - - -

Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek (CZ-ISCO 7512)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 26 434 Kč 37 718 Kč 48 268 Kč - - -
Liberecký kraj 27 045 Kč 32 897 Kč 42 999 Kč - - -
Královéhradecký kraj 24 125 Kč 31 368 Kč 40 433 Kč - - -
Kraj Vysočina 24 242 Kč 31 547 Kč 44 565 Kč - - -
Olomoucký kraj 21 676 Kč 32 400 Kč 42 706 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2024 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
8160 Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků 35 836 Kč -
7512 Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek 30 218 Kč -
81602 Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek 33 850 Kč -

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x x
Lokální zátěž jemné motoriky x x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Pracovní doba, směnnost x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Cukrář 29-54-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce 2954H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce 2954E
KKOVTypeEnum.1 Základní vzdělání v oboru základní škola 7901C

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Výrobce/výrobkyně karamelových a kandytových výrobků (29-015-H)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e14.D.3021 Příjem a uchovávání surovin a polotovarů pro výrobu cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.2975 Volba technologického postupu pro výrobu karamelových a kandytových výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3133 Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu karamelových a kandytových výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3134 Příprava a použití karamelové a kandytové hmoty na speciální karamelové ozdoby a kandytové výrobky 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.1009 Dělení a tvarování karamelové a kandytové hmoty, výroba ozdob, zdobení výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.6023 Uchovávání karamelových a kandytových výrobků, balení a expedice 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16.D.7002 Navrhování, výtvarná úprava a aranžování výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.3902 Posuzování jakosti cukrářských surovin, polotovarů a hotových výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.5001 Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.8111 Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e14._.0013 technologie výroby pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0014 technologie výroby pečivářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0016 technologie výroby cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0018 technologie výroby cukrovinkářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 1
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 3
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 2
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 2
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 3
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Onemocnění oběhové soustavy
  • Poruchy termoregulace
  • Závrať jakékoliv etiologie
  • Duševní poruchy a poruchy chování

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.