Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.2 | 102177 |
Potravinářský dělník provádí přípravné, obslužné a manipulační práce při výrobě potravinářských výrobků a obsluhuje jednoduché stroje a zařízení, případně dozoruje kompletní linky na výrobu potravin.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Základní vzdělání; Střední vzdělání bez výučního listu; Střední vzdělání s výučním listem dvouleté |
Alternativní názvy: | Dělník v potravinářské výrobě |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 29 765 Kč | 39 782 Kč | 54 647 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 25 732 Kč | 42 462 Kč | 62 959 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 25 580 Kč | 34 724 Kč | 46 110 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 30 922 Kč | 43 980 Kč | 63 247 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 31 757 Kč | 40 376 Kč | 48 399 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 31 393 Kč | 42 637 Kč | 53 667 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 23 184 Kč | 37 243 Kč | 51 380 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 24 096 Kč | 38 489 Kč | 50 192 Kč | - | - | - |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Plzeňský kraj | 31 098 Kč | 37 692 Kč | 53 652 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 34 517 Kč | 50 423 Kč | 72 230 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 26 773 Kč | 32 083 Kč | 56 520 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 22 395 Kč | 29 255 Kč | 46 294 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 23 814 Kč | 33 294 Kč | 47 738 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 28 623 Kč | 33 537 Kč | 43 171 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 26 155 Kč | 32 649 Kč | 43 201 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 35 836 Kč | - |
8183 | Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování | 32 627 Kč | - |
81601 | Obsluha strojů na zpracování a konzervování masa a ryb | 33 965 Kč | - |
81602 | Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek | 33 850 Kč | - |
81605 | Obsluha strojů na výrobu nápojů | 39 858 Kč | - |
81607 | Obsluha strojů na zpracování cukru, čaje, kávy a kakaa | 29 650 Kč | - |
81609 | Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků | 35 773 Kč | - |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | x | ||
Zátěž chladem | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | x | ||
Zátěž vibracemi | x | x | ||
Zátěž prachem | x | x | ||
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářská výroba | 29-51-E/01 | ||
RVP | Potravinářské práce | 29-51-E/02 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxE |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem | xxxxE |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.6049 | Skladování, balení a expedice potravinářských výrobků | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e21.A.6055 | Manipulační práce | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.B.1001 | Obsluha samostatných potravinářských strojů a zařízení | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3201 | Kontrola chodu výrobních linek a technologických souborů v potravinářství | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3016 | Příjem a uchovávání surovin a přísad pro potravinářskou výrobu | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 2 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
b04 | Ekonomické povědomí | 1 |
b05 | Právní povědomí | 1 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 0 |
b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 |
2.6 | Kompetence k vedení lidí | 0 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 2 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 |
1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 2 |
4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 2 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 2 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 2 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 0 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 3 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 2 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 3 |
2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.