Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 102177

Potravinářský dělník

Potravinářský dělník provádí přípravné, obslužné a manipulační práce při výrobě potravinářských výrobků a obsluhuje jednoduché stroje a zařízení, případně dozoruje kompletní linky na výrobu potravin.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Základní vzdělání; Střední vzdělání bez výučního listu; Střední vzdělání s výučním listem dvouleté
Alternativní názvy: Dělník v potravinářské výrobě
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Obsluha samostatných potravinářských strojů a zařízení.
  • Kontrola chodu výrobních linek a technologických souborů v potravinářství.
  • Plnění, stáčení, formování a balení všech druhů potravinářských výrobků do různých obalů, jejich značení a příprava na skladování a expedici.
  • Příjem, skladování a výdej surovin a hotových výrobků.
  • Spolupráce při provádění běžné údržby a drobných opravách strojů a zařízení v provozovně.
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti ve svěřeném úseku a čištění strojů a zařízení.

CZ-ISCO

  • 81601 - Obsluha strojů na zpracování a konzervování masa a ryb
  • 81602 - Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek
  • 81603 - Obsluha strojů na výrobu mléčných výrobků
  • 81604 - Obsluha strojů na zpracování ovoce, zeleniny a ořechů (včetně sušení, konzervování a mražení)
  • 81605 - Obsluha strojů na výrobu nápojů
  • 81606 - Obsluha strojů na zpracování mouky
  • 81607 - Obsluha strojů na zpracování cukru, čaje, kávy a kakaa
  • 81830 - Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování
  • 81609 - Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků
  • 8160 - Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků
  • 8183 - Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 28 634 Kč 38 297 Kč 50 966 Kč - - -
Středočeský kraj 23 621 Kč 39 633 Kč 61 062 Kč - - -
Jihočeský kraj 23 692 Kč 31 432 Kč 43 496 Kč - - -
Plzeňský kraj 29 961 Kč 40 540 Kč 50 523 Kč - - -
Ústecký kraj 28 130 Kč 36 121 Kč 47 241 Kč - - -
Liberecký kraj 31 130 Kč 39 293 Kč 48 382 Kč - - -
Královéhradecký kraj 21 126 Kč 27 919 Kč 39 932 Kč - - -
Olomoucký kraj 22 897 Kč 31 448 Kč 42 265 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 23 335 Kč 31 520 Kč 42 354 Kč - - -

Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování (CZ-ISCO 8183)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Středočeský kraj 22 160 Kč 32 420 Kč 48 800 Kč - - -
Plzeňský kraj 20 417 Kč 33 121 Kč 44 141 Kč - - -
Karlovarský kraj 34 948 Kč 50 565 Kč 58 730 Kč - - -
Ústecký kraj 25 142 Kč 31 365 Kč 54 036 Kč - - -
Kraj Vysočina 22 281 Kč 29 019 Kč 41 796 Kč - - -
Olomoucký kraj 24 292 Kč 31 176 Kč 41 112 Kč - - -
Zlínský kraj 26 142 Kč 32 398 Kč 41 800 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 23 837 Kč 29 646 Kč 39 144 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
8160 Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků 33 768 Kč -
8183 Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování 30 698 Kč -
81601 Obsluha strojů na zpracování a konzervování masa a ryb 31 231 Kč -
81602 Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek 32 240 Kč -
81605 Obsluha strojů na výrobu nápojů 36 099 Kč -
81609 Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků 33 972 Kč -

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x x
Zátěž chladem x x
Zátěž hlukem x x
Zátěž vibracemi x x
Zátěž prachem x x
Zátěž invazivními alergeny x x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x x
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Potravinářská výroba 29-51-E/01
RVP Potravinářské práce 29-51-E/02
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxE

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem xxxxE

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Potravinářský dělník / potravinářská dělnice (29-058-E)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11.A.5001 Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.6049 Skladování, balení a expedice potravinářských výrobků 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
e21.A.6055 Manipulační práce 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.B.1001 Obsluha samostatných potravinářských strojů a zařízení 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3201 Kontrola chodu výrobních linek a technologických souborů v potravinářství 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3016 Příjem a uchovávání surovin a přísad pro potravinářskou výrobu 2 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 2 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 2
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 3
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 2
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 2
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 2
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 2
4.4 Kompetence k řešení problémů 2
4.5 Kompetence k samostatnosti 2
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 2
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.