Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 101933

Kuchař teplé kuchyně

Kuchař teplé kuchyně provádí samostatně kompletní práce na úseku teplé kuchyně v gastronomických provozech.

Odborný směr: Pohostinství a cestovní ruch
Odborný podsměr: pohostinství
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Přípravář teplých pokrmů, Kuchař pro přípravu teplé kuchyně
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Spolupráce při objednávání, přejímce a skladování zboží.
  • Předběžná příprava surovin k výrobě.
  • Komplexní tepelná úprava pokrmů včetně expedice.
  • Tvorba vlastních receptur teplé kuchyně.
  • Znalost systému HACCP a kritických bodů v teplé kuchyni.

CZ-ISCO

  • 51201 - Kuchaři (kromě šéfkuchařů)
  • 5120 - Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2024

Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři (CZ-ISCO 5120)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 19 638 Kč 25 318 Kč 47 866 Kč 25 796 Kč 31 141 Kč 41 183 Kč
Středočeský kraj 19 720 Kč 23 019 Kč 42 959 Kč 24 189 Kč 29 023 Kč 37 204 Kč
Jihočeský kraj 22 512 Kč 31 622 Kč 50 871 Kč 24 747 Kč 29 148 Kč 36 440 Kč
Plzeňský kraj 19 509 Kč 31 503 Kč 49 649 Kč 24 956 Kč 30 439 Kč 40 192 Kč
Karlovarský kraj 23 982 Kč 38 208 Kč 53 683 Kč 23 772 Kč 28 936 Kč 37 402 Kč
Ústecký kraj 21 314 Kč 29 728 Kč 41 598 Kč 23 629 Kč 27 826 Kč 36 409 Kč
Liberecký kraj 22 270 Kč 29 873 Kč 47 547 Kč 24 145 Kč 28 281 Kč 34 861 Kč
Královéhradecký kraj 19 689 Kč 24 693 Kč 45 875 Kč 24 801 Kč 29 118 Kč 37 834 Kč
Pardubický kraj 22 881 Kč 29 288 Kč 42 228 Kč 24 712 Kč 28 996 Kč 35 479 Kč
Kraj Vysočina 23 453 Kč 30 527 Kč 42 153 Kč 24 312 Kč 28 627 Kč 36 138 Kč
Jihomoravský kraj 19 975 Kč 24 927 Kč 37 399 Kč 24 573 Kč 28 947 Kč 37 281 Kč
Olomoucký kraj 22 511 Kč 28 990 Kč 45 269 Kč 23 827 Kč 28 918 Kč 37 080 Kč
Zlínský kraj 27 209 Kč 33 857 Kč 44 614 Kč 23 887 Kč 28 284 Kč 35 023 Kč
Moravskoslezský kraj 20 303 Kč 28 011 Kč 45 407 Kč 23 920 Kč 28 144 Kč 36 257 Kč

Hrubé měsíční mzdy v roce 2024 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
5120 Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři 24 798 Kč 29 001 Kč
51201 Kuchaři (kromě šéfkuchařů) 25 619 Kč 29 660 Kč

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x x
Zátěž chladem x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Duševní zátěž x x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x x
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Kuchař - číšník 65-51-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce 6552H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce 6552E
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování 6551H
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování 6551E
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus 65xxE

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Kuchař/kuchařka teplých pokrmů (65-001-H)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h31.B.1014 Nakládání s inventářem 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.3011 Příprava teplých pokrmů podle receptur 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.1002 Úprava jatečního masa, drůbeže, ryb a zvěřiny pro kuchyňské zpracovávání 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.3091 Zpracování a úprava polotovarů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6001 Skladování potravinářských surovin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.A.3092 Příprava moučníků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.D.2011 Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.D.3011 Přejímka potravinářských surovin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.1001 Příprava surovin pro výrobu jídel 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.D.7011 Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.B.1010 Obsluha technologických zařízení v provozu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.3031 Příprava teplých nápojů 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.5009 Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.D.3210 Charakteristika dietního stravování 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.Z.2012 Organizování práce v gastronomickém provozu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h32._.0021 technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 1
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 2
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 3
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 2
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 3
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Poruchy termoregulace
  • Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
  • Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.