| Typ JP | ID |
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.2 | 100841 |
Pracovník porážky, jatečné úpravy a porcování králíků zajišťuje manipulaci s přepravními prostředky a přepravními klecemi pro králíky, omračování, navěšování, vykrvování, stahování králíků, kuchání, porcování a skladování králičího masa.
| Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
| Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
| Kvalifikační úroveň: | Základní vzdělání; Střední vzdělání bez výučního listu; Střední vzdělání s výučním listem dvouleté |
| Alternativní názvy: | Řezník bourač, Řezník porážeč, Řezník porcovač, Řezník vyřezávač masa, Řezník vyvrhovač, Průmyslový drůbežář, Zpracovatel drůbeže, Zpracovatel masa, Zpracovatel ryb, Butcher, Meat cutter, Slaughterer |
| Regulovaná jednotka práce: | Ne |
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
| Hlavní město Praha | 31 358 Kč | 44 921 Kč | 49 968 Kč | - | - | - |
| Ústecký kraj | 30 883 Kč | 44 530 Kč | 53 037 Kč | - | - | - |
| Kraj Vysočina | 21 598 Kč | 36 432 Kč | 52 591 Kč | - | - | - |
| Olomoucký kraj | 33 595 Kč | 40 894 Kč | 54 098 Kč | - | - | - |
| Moravskoslezský kraj | 28 979 Kč | 39 516 Kč | 49 878 Kč | - | - | - |
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 7511 | Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci | 33 056 Kč | - |
| 75119 | Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci | 32 310 Kč | - |
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
|---|---|---|---|---|
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Pracovní doba, směnnost | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Potravinářská výroba | 29-51-E/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce | 2956H | ||
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce | 2956E | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Základní vzdělání v oboru základní škola | 7901C | ||
Odborné dovednosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e11.A.6133 | Přeprava králíků na porážku a přísun k lince na zpracování králíků | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.B.4012 | Omračování králíků | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.6134 | Navěšování a vykrvování králíků | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.2099 | Stahování králíků | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.2100 | Kuchání králíků | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.6135 | Vychlazování králičího masa a drobů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.6136 | Porcování a balení králíků, králičích dílů a drobů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.6137 | Skladování králíků a králičích dílů a drobů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.6120 | Ošetření a skladování vedlejších jatečných produktů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.B.1064 | Obsluha strojního a technologického vybavení provozu zpracování králíků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| c16._.0001 | fyziologie a anatomie různých druhů zvířat | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| l24._.0008 | zásady BOZP | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 |
| b01 | Počítačová způsobilost | 0 |
| b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
| b03 | Numerická způsobilost | 1 |
| b04 | Ekonomické povědomí | 1 |
| b05 | Právní povědomí | 1 |
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
| b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 0 |
| b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 |
| 2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 2 |
| 2.6 | Kompetence k vedení lidí | 0 |
| 3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 1 |
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 |
| 1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 1 |
| 4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 3 |
| 4.4 | Kompetence k řešení problémů | 2 |
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 3 |
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 0 |
| 1.2 | Kompetence k flexibilitě | 3 |
| 1.3 | Kompetence ke kreativitě | 2 |
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 3 |
| 2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.