Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 30150 |
Nutriční terapeut vykonává činnosti v rámci preventivní péče na úseku klinické výživy a specifické ošetřovatelské péče zaměřené na uspokojování nutričních potřeb. Dále se ve spolupráci s lékařem podílí na léčebné a diagnostické péči v oboru klinická výživa.
Odborný směr: | Zdravotnictví a farmacie |
Odborný podsměr: | nelékařská povolání |
Kvalifikační úroveň: | Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání |
Alternativní názvy: | Dietní sestra, Nutritional therapist, Dieticians and nutritionists, Nutriční terapeut pro výživu dětí, Nutriční terapeut pro výživu dospělých |
Regulovaná jednotka práce: | Ano |
Předpis regulující výkon povolání: | Povolání je vykonáváno v rámci zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, v souladu s vyhláškou č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků. |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Středočeský kraj | 33 097 Kč | 39 368 Kč | 55 805 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 32 564 Kč | 41 005 Kč | 58 363 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
2265 | Specialisté v oblasti dietetiky a výživy | 40 546 Kč | 46 001 Kč |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
2265 | Specialisté v oblasti dietetiky a specialisté na výživu | http://data.europa.eu/esco/isco/C2265 |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Diplomovaný nutriční terapeut | 53-41-N/4x | ||
KKOVTypeEnum.2 | Nutriční terapeut | 5345R027 | ||
KKOVTypeEnum.3 | Diplomovaný nutriční terapeut | 5341N41 |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód |
Poznámka ke vzdělání:
Další možnou školní přípravu definuje příslušná legislativa.
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
k13.D.0062 | Zpracovávání a vyhodnocování nutriční anamnézy, u pacientů v závažných stavech provádění bilance stravy přijímané ústy, navrhování změn v předepsané dietě, způsobu příjímání stravy či doplnění potravinovými doplňky | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13.D.0063 | Provádění vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy pacientů | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13.D.0064 | Kontrola, metodické vedení a organizování přípravy stravy v souladu s poznatky zdravé a léčebné výživy, zejména ve stravovacích provozech zdravotnických zařízení a v případě speciálních diet stravu připravovat | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13.D.0065 | Sestavování jídelních plánů a předpisů stravy pro jednotlivé diety i pro celé zdravotnické zařízení, dle indikace lékaře sestavování individuálních jídelních plánů včetně propočtů biologické a energetické hodnoty diet | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13.C.0023 | Provádění poradenství a edukace v oblasti zdravé a léčebné výživy | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13.A.0001 | Manipulace s léčivými prostředky a jejich podávání pacientům | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13.A.0002 | Manipulace se zdravotnickými prostředky podle doporučení výrobců, jejich kontrola a správné ukládání | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13.D.0006 | Vedení zdravotnické dokumentace a další dokumentace vyplývající z jiných právních přepisů, včetně práce s informačním systémem poskytovatele zdravotnických služeb | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13.D.0007 | Dodržování hygienicko-epidemiologického režimu v souladu s předpisy upravujícími ochranu veřejného zdraví | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13.D.0008 | Poskytování zdravotní péče v souladu s právními předpisy a standardy | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13.D.0009 | Poskytování informací v souladu s odbornou způsobilostí nelékařského zdravotnického pracovníka | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
k13._.0078 | obory tvořící základ potřebný pro poskytování nutriční péče | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13._.0081 | nutriční obory a obory ochrany veřejného zdraví | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13._.0082 | klinické obory potřebné pro poskytování nutriční péče | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13._.0083 | sociální a další obory související s poskytováním nutriční péče | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13._.0002 | etika zdravotnického povolání | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13._.0003 | organizace a řízení zdravotní péče, včetně vedení dokumentace | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13._.0004 | právní předpisy související s poskytováním zdravotní péče, podpora a ochrana veřejného zdraví | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k13._.0005 | první pomoc a zajišťování zdravotní péče v mimořádných a krizových situacích | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 2 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b04 | Ekonomické povědomí | 1 |
b05 | Právní povědomí | 2 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.3 | Kreativní využívání digitálních technologií | 2 | |
5.2 | Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | 1 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 2 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
4.2 | Ochrana osobních dat a soukromí | 2 | |
4.1 | Ochrana zařízení | 2 | |
3.3 | Autorská práva a licence | 1 | |
3.2 | Integrace a přepracování digitálního obsahu | 2 | |
3.1 | Tvorba digitálního obsahu | 2 | |
2.4 | Netiketa | 2 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 3 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 3 | |
2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 3 | |
1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.4 | Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 3 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 4 |
1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 4 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 4 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Poznámka ke zdravotním podmínkám:
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání je upravena vyhláškou č. 271/2012 Sb., o zdravotní způsobilosti zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka.
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.