Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 30150 |
Jednotka práce bude aktualizována v souladu s platnou legislativou v průběhu roku 2013-2014. Nutriční terapeut vykonává a koordinuje odborné činnosti v oblasti výživy zdravého i nemocného člověka, kromě dětí do jednoho roku věku, ve zdravotnických zařízeních včetně ambulantních, v zařízeních sociální péče a v terénní péči.
Odborný směr: | Zdravotnictví a farmacie |
Odborný podsměr: | nelékařská povolání |
Kvalifikační úroveň: | Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání |
Alternativní názvy: | Dietní sestra, Dietetik, Poradce výživy, Metodik výživy, Nutritional therapist, Dieticians and nutritionists |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Středočeský kraj | 33 097 Kč | 39 368 Kč | 55 805 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 32 564 Kč | 41 005 Kč | 58 363 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
2265 | Specialisté v oblasti dietetiky a výživy | 40 546 Kč | 46 001 Kč |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | x | ||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
Duševní zátěž | x | x | ||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program v oboru ošetřovatelství | 5341R |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru ošetřovatelství | 5341M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Vyšší odborné vzdělání v oboru ošetřovatelství | 5341N |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
k12.D.2121 | Sestavování stravovacích plánů pro jednotlivé diety nebo pro celá zdravotnická zařízení včetně sestavování dietních či stravovacích plánů pro jednotlivé pacienty | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.D.2131 | Navrhování změn v ordinované dietě či způsobu příjímání stravy včetně sestavování speciálních postupů výživy při nutričně závažných stavech s výrazným poškozením trávicích funkcí | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.D.3111 | Kontrola úrovně stravování ve zdravotnických, sociálních a školských zařízeních | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.D.3122 | Provádění vyšetření ke zjištění stavu výživy pacientů | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.D.5111 | Zpracovávání propočtů biologické a energetické hodnoty diet | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.D.8111 | Příprava podkladů pro sestavování dietních a stravovacích plánů pro zdravotnická zařízení nebo pro jednotlivé pacienty | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.D.8113 | Vedení požadovaných evidencí v oblasti výživy | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.D.8122 | Zpracovávání nutričních anamnéz pacientů | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.C.6121 | Provádění edukace jedinců, rodin a skupin v oblasti léčebné a zdravé výživy | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.C.7012 | Provádění ošetřovatelských úkonů spojených se zajištěním nutričních potřeb pacientů se závažnými poruchami výživy a metabolismu | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.Z.2111 | Zajišťování komplexní koordinace dietologické péče v nemocnicích | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12.Z.2131 | Zabezpečování koordinace ošetřovatelského procesu při enterální, eventuálně přechodové parenterální dietologické péči | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
k13._.0058 | hygiena a epidemiologie | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12._.0011 | dietetika | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12._.0012 | určování stravy pro různá onemocnění | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12._.0013 | vliv jednotlivých druhů stravy na lidské orgány | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.