Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 7259

Technolog v potravinářství a krmivářství

Technolog v potravinářství a krmivářství provádí stanovování technologických postupů nebo zajišťování výrobních operací v potravinářském a krmivářském provoze podle rámcových pokynů nebo standardních postupů.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou
Alternativní názvy: Potravinářský a krmivářský operátor, Technik potravinářství a krmivářství
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Určování a řízení jednoduchých dílčích technologických postupů v daném potravinářském nebo krmivářském provoze.
  • Zajišťování technologické přípravy a podmínek výroby ucelených částí výroby nebo provozu podle rámcových pokynů nebo standardních postupů.
  • Řízení a kontrola automatického chodu výroby prostřednictvím centrálního PC.
  • Operativní řízení příjmů surovin do technologie za účelem zajištění plynulosti výroby.
  • Zajišťování udržování pořádku na pracovišti a dodržování předpisů BOZP a PO.
  • Vedení příslušné dokumentace.

CZ-ISCO

  • 31163 - Chemičtí technici technologové, normovači a pracovníci v příbuzných oborech
  • 3116 - Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Jihočeský kraj 24 912 Kč 31 089 Kč 49 255 Kč - - -
Plzeňský kraj 26 484 Kč 37 689 Kč 61 701 Kč - - -
Karlovarský kraj 30 015 Kč 44 650 Kč 60 664 Kč - - -
Ústecký kraj 21 971 Kč 37 581 Kč 56 904 Kč - - -
Liberecký kraj 26 747 Kč 41 914 Kč 64 793 Kč - - -
Pardubický kraj 24 664 Kč 31 859 Kč 50 021 Kč - - -
Kraj Vysočina 28 252 Kč 40 869 Kč 60 111 Kč - - -
Olomoucký kraj 25 640 Kč 35 249 Kč 54 447 Kč - - -
Zlínský kraj 28 339 Kč 42 738 Kč 67 661 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
3116 Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech 36 026 Kč 37 954 Kč
31163 Chemičtí technici technologové, normovači a pracovníci v příbuzných oborech 43 201 Kč -

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x x
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Technologie potravin 29-41-M/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxM

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru obecné zemědělství 4141L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná 2843L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie 2844L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie 2841M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie 2842M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie 2842L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie 2844M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná 2843M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxL
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru obecné zemědělství 4141M

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11.D.3110 Kontrola dodržování technologických postupů v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8210 Vedení technické dokumentace potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3120 Kontrola dodržování technologických postupů v krmivářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2110 Stanovování druhu a množství surovin a materiálů pro potravinářskou výrobu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e71.D.1085 Dodržování bezpečnosti práce 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2310 Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro jednotlivé úseky potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2410 Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro typově opakovanou potravinářskou výrobu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
c11.D.1900 Bezpečnost a hygiena při práci 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3421 Provádění technologického dozoru na pracovištích v dané potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3121 Provádění kontrolních zkoušek v dané potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2311 Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro jednotlivé úseky krmivářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8211 Vedení technické dokumentace krmivářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2411 Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro typově opakovanou krmivářskou výrobu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2111 Stanovování druhu a množství surovin a materiálů pro krmivářskou výrobu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3422 Provádění technologického dozoru na pracovištích v dané krmivářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3122 Provádění kontrolních zkoušek v dané krmivářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e15._.0033 technologie výroby lihovin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0041 technologie zpracování tuků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e13._.0011 technologie zpracování mouky 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0013 technologie výroby pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0014 technologie výroby pečivářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0015 technologie výroby cukru a dalších cukrovarnických produktů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0016 technologie výroby cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0018 technologie výroby cukrovinkářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0022 konzervárenská technologie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15._.0031 technologie výroby piva a sladu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0003 potravinářská chemie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0021 technologie zpracování masa a výroba masných výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e12._.0034 technologie zpracování mléka a výroba mléčných výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0048 technologie výroby medikovaných krmiv 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0099 ekonomika a řízení potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0091 analýza krmiv 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0047 technologie výroby premixů a medikovaných krmiv 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0043 technologie výroby krmných směsí 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15._.0032 vinařství 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 2
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 2
b05 Právní povědomí 2
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 3
2.6 Kompetence k vedení lidí 2
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 3
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 3
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 4
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 4
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 3

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Duševní poruchy
  • Poruchy chování
  • Závažná psychosomatická onemocnění

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.