Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.2 | 7259 |
Technolog v potravinářství a krmivářství provádí stanovování technologických postupů nebo zajišťování výrobních operací v potravinářském a krmivářském provoze podle rámcových pokynů nebo standardních postupů.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou |
Alternativní názvy: | Potravinářský a krmivářský operátor, Technik potravinářství a krmivářství |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Jihočeský kraj | 24 912 Kč | 31 089 Kč | 49 255 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 26 484 Kč | 37 689 Kč | 61 701 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 30 015 Kč | 44 650 Kč | 60 664 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 21 971 Kč | 37 581 Kč | 56 904 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 26 747 Kč | 41 914 Kč | 64 793 Kč | - | - | - |
Pardubický kraj | 24 664 Kč | 31 859 Kč | 50 021 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 28 252 Kč | 40 869 Kč | 60 111 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 25 640 Kč | 35 249 Kč | 54 447 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 28 339 Kč | 42 738 Kč | 67 661 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
3116 | Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech | 36 026 Kč | 37 954 Kč |
31163 | Chemičtí technici technologové, normovači a pracovníci v příbuzných oborech | 43 201 Kč | - |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | x | ||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | x | ||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Technologie potravin | 29-41-M/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxM |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru obecné zemědělství | 4141L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná | 2843L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie | 2844L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie | 2841M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie | 2842M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie | 2842L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie | 2844M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná | 2843M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxL | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru obecné zemědělství | 4141M |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.D.3110 | Kontrola dodržování technologických postupů v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8210 | Vedení technické dokumentace potravinářské výroby | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3120 | Kontrola dodržování technologických postupů v krmivářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2110 | Stanovování druhu a množství surovin a materiálů pro potravinářskou výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e71.D.1085 | Dodržování bezpečnosti práce | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2310 | Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro jednotlivé úseky potravinářské výroby | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2410 | Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro typově opakovanou potravinářskou výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c11.D.1900 | Bezpečnost a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3421 | Provádění technologického dozoru na pracovištích v dané potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3121 | Provádění kontrolních zkoušek v dané potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2311 | Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro jednotlivé úseky krmivářské výroby | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8211 | Vedení technické dokumentace krmivářské výroby | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2411 | Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro typově opakovanou krmivářskou výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2111 | Stanovování druhu a množství surovin a materiálů pro krmivářskou výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3422 | Provádění technologického dozoru na pracovištích v dané krmivářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3122 | Provádění kontrolních zkoušek v dané krmivářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e15._.0033 | technologie výroby lihovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16._.0041 | technologie zpracování tuků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13._.0011 | technologie zpracování mouky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14._.0013 | technologie výroby pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14._.0014 | technologie výroby pečivářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16._.0015 | technologie výroby cukru a dalších cukrovarnických produktů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14._.0016 | technologie výroby cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16._.0018 | technologie výroby cukrovinkářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0022 | konzervárenská technologie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0031 | technologie výroby piva a sladu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0021 | technologie zpracování masa a výroba masných výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e12._.0034 | technologie zpracování mléka a výroba mléčných výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16._.0048 | technologie výroby medikovaných krmiv | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0099 | ekonomika a řízení potravinářské výroby | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e17._.0091 | analýza krmiv | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e17._.0047 | technologie výroby premixů a medikovaných krmiv | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e17._.0043 | technologie výroby krmných směsí | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0032 | vinařství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 2 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b04 | Ekonomické povědomí | 2 |
b05 | Právní povědomí | 2 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 0 |
b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 |
2.6 | Kompetence k vedení lidí | 2 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 3 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 3 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 |
1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 3 |
4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 3 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 4 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 0 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 3 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 3 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 4 |
2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.