| Typ JP | ID |
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 30832 |
Samostatný vinohradník a vinař koordinuje proces pěstování révy vinné a výroby vína.
| Odborný směr: | Zemědělství a veterinární péče |
| Odborný podsměr: | rostlinná výroba |
| Kvalifikační úroveň: | Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání |
| Regulovaná jednotka práce: | Ne |
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
| Středočeský kraj | 23 455 Kč | 43 940 Kč | 69 711 Kč | - | - | - |
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 3142 | Technici v oblasti zemědělství, rybářství a vodohospodářství (kromě úpravy a rozvodu vody) | 42 222 Kč | 38 746 Kč |
| 31423 | Zahradní technici | - | 35 430 Kč |
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
|---|---|---|
| 3142 | Technici v oblasti zemědělství a rybářství | http://data.europa.eu/esco/isco/C3142 |
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
|---|---|---|---|---|
| Zátěž teplem | x | x | ||
| Zátěž chladem | x | x | ||
| Zátěž chemickými látkami | x | x | ||
| Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
| Celková fyzická zátěž | x | x | ||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | x | ||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | x | ||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
| Pracovní doba, směnnost | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Zemědělství | 41-31-N/xx | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program v oboru zahradnické inženýrství | 4108R | ||
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program v oboru zemědělské inženýrství | 4101R | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program v oboru fytotechnika | 4102R | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Vyšší odborné vzdělání v oboru zahradnictví | 4144N | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Vyšší odborné vzdělání v oboru zemědělství | 4131N | ||
Odborné dovednosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e15.D.8122 | Vedení vinařské evidence | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.3925 | Výběr vhodných odrůd | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.2413 | Stanovení optimálního termínu ochrany | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.Z.1400 | Řízení prací ve vinici v době vegetace | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.Z.1401 | Řízení sklizně hroznů | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.Z.1402 | Řízení technologie zpracování hroznů | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.4002 | Rozměření pozemků pro výsadbu vinic | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.Z.1403 | Řízení technologického procesu výroby vína | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c11.Z.2400 | Organizace soutěží | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.A.6102 | Chemická analýza vín | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.C.3050 | Prezentace vín včetně prezentace v cizím jazyce | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h13.C.3051 | Uzavírání obchodních smluv | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h13.D.5400 | Kalkulace cen, příprava podkladů pro fakturaci | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.6101 | Senzorické posuzování vín | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.3055 | Určování chorob a škůdců révy vinné a ochrana proti nim | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.3921 | Posuzování půdy pro pěstování révy, kvality sazenic a procesu růstu a zrání hroznů | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.A.7026 | Řez révy vinné | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.3923 | Posuzování kvality půdy, odběr vzorků pro rozbor | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| c12._.0008 | ampelografie | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12._.0010 | zásady a postupy hodnocení vín | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12._.0016 | vinohradnictví | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e15._.0032 | vinařství | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12._.0009 | choroby a škůdci rostlin a ochrana proti nim | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12._.0019 | ekonomika, řízení a plánování ve vinařství | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 |
| b01 | Počítačová způsobilost | 3 |
| b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 2 |
| b03 | Numerická způsobilost | 2 |
| b04 | Ekonomické povědomí | 3 |
| b05 | Právní povědomí | 3 |
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
| b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 2 |
| b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 |
| 2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 4 |
| 2.6 | Kompetence k vedení lidí | 4 |
| 3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 4 |
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 4 |
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 4 |
| 1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 4 |
| 4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 4 |
| 4.4 | Kompetence k řešení problémů | 5 |
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 5 |
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 4 |
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 4 |
| 1.2 | Kompetence k flexibilitě | 4 |
| 1.3 | Kompetence ke kreativitě | 4 |
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 4 |
| 2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 4 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.