Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 101598

Barista

Barista se specializuje na přípravu kávy, obzvláště espressa a nápojů založených na espressu.

Odborný směr: Pohostinství a cestovní ruch
Odborný podsměr: pohostinství
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Číšník, Obsluha kávovarů
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příprava kávovaru, nahřání šálků.
  • Degustace a výběr kávy.
  • Mletí kávy.
  • Obsluhování kávovaru.
  • Příprava kávových nápojů a specialit (espressa, cappuccina, latte macchiata v profesionálním provedení, latte art.).
  • Přijímání objednávek.
  • Servírování kávy a nápojů.
  • Inkaso plateb a spolupráce s pokladnou.
  • Čištění a údržba kávovaru.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí atd.).
  • Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v kavárně.

CZ-ISCO

  • 51322 - Baristé
  • 5132 - Barmani a příbuzní pracovníci

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Barmani a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 5132)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Plzeňský kraj 22 894 Kč 25 854 Kč 28 203 Kč - - -
Jihomoravský kraj 19 244 Kč 21 709 Kč 27 813 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
5132 Barmani a příbuzní pracovníci 19 202 Kč -

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zvýšené riziko obecného ohrožení x x
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Kuchař - číšník 65-51-H/01

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h13.D.5011 Kalkulace ceny a vyúčtování tržeb 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h13.B.4011 Obsluha pokladny a pokladních systémů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.C.2011 Vyřizování objednávek hostů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.C.4011 Inkasování plateb od hostů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6091 Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6004 Ošetřování a skladování kávy a čaje 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.B.6200 Nastavení a obsluha kávovaru včetně jeho údržby a čištění 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6300 Výběr směsi kávy 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6400 Příprava kávových nápojů dle platné technologie a odpovídající techniky přípravy kávy 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 2 CompetenceSuitabilityEnum.1
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 2 CompetenceSuitabilityEnum.1
e11._.0003 potravinářská chemie 2 CompetenceSuitabilityEnum.1
e17._.0091 analýza krmiv 2 CompetenceSuitabilityEnum.1
e11._.0092 hygiena potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0005 technologie potravinářské výroby 2 CompetenceSuitabilityEnum.1
e16._.0035 technologie výroby nápojů na bázi kávy a čaje 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 1
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 2
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 2
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 3
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 2
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 2
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 3
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 2
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 3

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf