Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.2 | 103134 |
Vrchní kuchař ozbrojených sil ČR organizuje činnosti při přípravě jídel podle stanovených technologických postupů a v souladu se správnou gastronomickou skladbou a racionální výživou zajišťuje přípravu náročných specialit, kalkulace jídel a nese hmotnou zodpovědnost za jejich přípravu. Toto povolání je vykonáváno v souladu se zákonem č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, nařízením vlády č. 60/2015 Sb., o stanovení seznamu činností pro jednotlivé vojenské hodnosti a vyhláškou č. 357/2016 Sb., o zdravotní způsobilosti k výkonu vojenské činné služby.
Odborný směr: | Povolání vyřazená z kategorického třídění pro svoji neaktuálnost |
Odborný podsměr: | ozbrojené síly a bezpečnostní sbory |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Výdejce pokrmů, Kuchař, Přípravář pokrmů, Starší kuchař, Četař |
Nadřízené povolání: | Kuchař ozbrojených sil ČR |
Příbuzné specializace: | |
Regulovaná jednotka práce: | Ano |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | 6552H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | 6552E | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551E | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus | 65xxE | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus | 65xxH |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h32.A.3011 | Příprava teplých pokrmů podle receptur | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.3016 | Úprava pokrmů před expedicí | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.B.1012 | Obsluha velkokapacitních kuchyňských strojů na výrobu pokrmů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.D.2011 | Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.1001 | Příprava surovin pro výrobu jídel | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.3021 | Příprava produktů běžné studené kuchyně | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.3022 | Příprava, úprava a aranžování pokrmů pro slavnostní příležitosti | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.B.1010 | Obsluha technologických zařízení v provozu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.1011 | Jednoduché a pomocné práce při přípravě jídel pomocí ručních nástrojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.Z.2011 | Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.D.3012 | Kontrola dodržování norem platných pro výrobu jídel, způsobu a formy nakládání s jídly, potravinami, způsobu jejich dalšího uchovávání a skladování surovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.Z.1011 | Organizace a řízení činnosti pracovníků svěřených úseků v oblasti stravování (kuchyně, restaurace) | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l11.B.4001 | Obsluha a údržba přidělené zbraně | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.D.2015 | Využívání moderních trendů zdravé výživy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.D.2017 | Dodržování zásad osobní a kolektivní hygieny, zásad ochrany životního prostředí a požární ochrany ve stravovacím zařízení | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l11.D.0002 | Dodržování zásad provozního řádu vojenského stravovacího zařízení | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
l11._.0011 | činnosti pozemních vojsk | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l11._.0021 | postupy při obsluze a údržbě zbraní nebo přidělených zbraňových systémů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l11._.0001 | vojenská taktika a strategie vyplývající z rozsahu příslušného služebního místa | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32._.0021 | technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0008 | zásady BOZP | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32._.0002 | výživa a nauka o potravinách | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 3 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 3 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf