| Typ JP | ID |
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 102628 |
Pomocný číšník zajišťuje pomocné práce při servírování a podávání pokrmů a nápojů.
| Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch |
| Odborný podsměr: | pohostinství |
| Kvalifikační úroveň: | Základní vzdělání; Střední vzdělání bez výučního listu; Střední vzdělání s výučním listem dvouleté |
| Alternativní názvy: | Pomocná servírka, Assistant waiter, Auxiliary waitress, Pomocný pracovník v restauraci |
| Regulovaná jednotka práce: | Ne |
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
| Hlavní město Praha | 18 905 Kč | 22 681 Kč | 39 480 Kč | - | - | - |
| Jihomoravský kraj | 18 900 Kč | 21 284 Kč | 31 641 Kč | - | - | - |
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 5131 | Číšníci a servírky | 22 668 Kč | 31 056 Kč |
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
|---|---|---|
| 5131 | Číšníci a servírky | http://data.europa.eu/esco/isco/C5131 |
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
|---|---|---|---|---|
| Zátěž chemickými látkami | x | x | ||
| Celková fyzická zátěž | x | x | ||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
| Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
| RVP | Práce ve stravování | 65-51-E/02 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551E | ||
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus | 65xxE | ||
Odborné dovednosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| h31.B.1014 | Nakládání s inventářem | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.A.6001 | Skladování potravinářských surovin | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.A.6002 | Ošetřování a skladování nápojů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.C.2015 | Výpomoc při podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.B.1010 | Obsluha technologických zařízení v provozu | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.5009 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h31.D.1010 | Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h31.A.6310 | Příprava a podávání nápojů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
| h32.A.5002 | Ruční mytí nádobí | 1 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.C.2011 | Vyřizování objednávek hostů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.A.6021 | Příprava a výzdoba tabulí a prostor | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
| h32.A.6091 | Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| h32._.0031 | stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
| h43._.0011 | zásady úklidových prací | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 |
| b01 | Počítačová způsobilost | 0 |
| b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
| b03 | Numerická způsobilost | 2 |
| b04 | Ekonomické povědomí | 0 |
| b05 | Právní povědomí | 0 |
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
| b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 1 |
| b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 |
| 2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 2 |
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 |
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 |
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.