| Typ JP | ID |
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 100846 |
Pracovník výroby těstovin vyrábí podle stanovených technologických postupů a receptur z mouky, vody a dalších surovin těstovinové výrobky.
| Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
| Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
| Alternativní názvy: | Pasta producer |
| Regulovaná jednotka práce: | Ne |
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
| Hlavní město Praha | 29 765 Kč | 39 782 Kč | 54 647 Kč | - | - | - |
| Středočeský kraj | 25 732 Kč | 42 462 Kč | 62 959 Kč | - | - | - |
| Jihočeský kraj | 25 580 Kč | 34 724 Kč | 46 110 Kč | - | - | - |
| Karlovarský kraj | 30 922 Kč | 43 980 Kč | 63 247 Kč | - | - | - |
| Ústecký kraj | 31 757 Kč | 40 376 Kč | 48 399 Kč | - | - | - |
| Liberecký kraj | 31 393 Kč | 42 637 Kč | 53 667 Kč | - | - | - |
| Jihomoravský kraj | 23 184 Kč | 37 243 Kč | 51 380 Kč | - | - | - |
| Moravskoslezský kraj | 24 096 Kč | 38 489 Kč | 50 192 Kč | - | - | - |
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 35 836 Kč | - |
| 81602 | Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek | 33 850 Kč | - |
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
|---|---|---|
| 8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 |
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
|---|---|---|---|---|
| Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž prachem | x | x | ||
| Zátěž hlukem | x | x | ||
| Zátěž teplem | x | x | ||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž chladem | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
| RVP | Pekař | 29-53-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru pekař, pekařské práce | 2953H | ||
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru mlynář, mlynářské práce | 2952H | ||
Odborné dovednosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e14.D.3027 | Příjem a uchovávání surovin a přísad pro výrobu těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.A.3126 | Příprava a úprava surovin pro výrobu těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.A.3030 | Výroba těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.B.1006 | Obsluha linky na výrobu těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.B.1021 | Obsluha strojů na balení těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.A.6016 | Balení a skladování těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.D.8114 | Vedení provozní evidence ve výrobě těstovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.D.3906 | Posuzování kvality surovin pro výrobu těstovin a hotových výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.5009 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e14._.0013 | technologie výroby pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e13._.0011 | technologie zpracování mouky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e13._.0012 | mlynářská technologie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
| e14._.0016 | technologie výroby cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
| e14._.0017 | technologie přípravy moučníků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 |
| b03 | Numerická způsobilost | 1 |
| b05 | Právní povědomí | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 |
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 |
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 |
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 1 |
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.