Otevřená a všem dostupná databáze povolání spravovaná
Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR

Specializace

Technolog v potravinářství a krmivářství

Odborný směr:

Potravinářství a krmivářství

Odborný podsměr:

nezařazeno do odborného podsměru

Nadřazené povolání:

Technik v potravinářství a krmivářství

Kvalifikační úroveň:

Střední vzdělání s maturitní zkouškou (NSP 4)

Platové rozmezí:

22 000 Kč - 39 000 Kč

Charakteristika

Technolog v potravinářství a krmivářství provádí stanovování technologických postupů nebo zajišťování výrobních operací v potravinářském a krmivářském provoze podle rámcových pokynů nebo standardních postupů.

Pracovní činnosti

  • Určování a řízení jednoduchých dílčích technologických postupů v daném potravinářském nebo krmivářském provoze.
  • Zajišťování technologické přípravy a podmínek výroby ucelených částí výroby nebo provozu podle rámcových pokynů nebo standardních postupů.
  • Řízení a kontrola automatického chodu výroby prostřednictvím centrálního PC.
  • Operativní řízení příjmů surovin do technologie za účelem zajištění plynulosti výroby.
  • Zajišťování udržování pořádku na pracovišti a dodržování předpisů BOZP a PO.
  • Vedení příslušné dokumentace.

Příklady prací ze soukromého sektoru

Příklady prací nejsou vyčerpávající a žádným způsobem závazné. Jsou zařazeny do 12-ti stupňové škály (viz obecná charakteristika tarifních stupňů ).

Text příkladu Tarifní stupeň
Stanovování technologických postupů a technických podmínek podle rámcových pokynů nebo standardních postupů. 7
Určování výrobní technologie nebo výrobních postupů pro typově opakovanou výrobu. 7
Vypracování technologických postupů dle zpracované technické dokumentace. 7
Stanovování a řízení technologických postupů rutinních výrobních operací bez využívání složitějšího zařízení. 6
Stanovování průběhu jednoduchých provozních činností zpravidla se vztahy v rámci malého organizačního celku nebo s malým počtem ovládaných prvků. 6

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.

Název oboru Typ číselníku KKOV/RVP Kód Vhodnost
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie KKOV 29xxM nejvhodnější
Technologie potravin RVP 29-41-M/01 nejvhodnější
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru obecné zemědělství KKOV 4141L vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná KKOV 2843L vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie KKOV 2844L vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie KKOV 2841M vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie KKOV 2842M vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie KKOV 2842L vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie KKOV 2844M vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná KKOV 2843M vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie KKOV 29xxL vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru obecné zemědělství KKOV 4141M vhodná

Kompetenční požadavky k výkonu povolání

Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.

Odborné dovednosti

Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.

Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)

Nutné
Výhodné
1 2 3 4 5 6 7 8
Kontrola dodržování technologických postupů v potravinářské výrobě
Vedení technické dokumentace potravinářské výroby
Kontrola dodržování technologických postupů v krmivářské výrobě
Stanovování druhu a množství surovin a materiálů pro potravinářskou výrobu
Dodržování bezpečnosti práce
Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro jednotlivé úseky potravinářské výroby
Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro typově opakovanou potravinářskou výrobu
Bezpečnost a hygiena při práci
Provádění technologického dozoru na pracovištích v dané potravinářské výrobě
Provádění kontrolních zkoušek v dané potravinářské výrobě
Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro jednotlivé úseky krmivářské výroby
Vedení technické dokumentace krmivářské výroby
Stanovování standardních technologických postupů a technologických podmínek pro typově opakovanou krmivářskou výrobu
Stanovování druhu a množství surovin a materiálů pro krmivářskou výrobu
Provádění technologického dozoru na pracovištích v dané krmivářské výrobě
Provádění kontrolních zkoušek v dané krmivářské výrobě

Odborné znalosti

Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).

Nutné
Výhodné
1 2 3 4 5 6 7 8
technologie výroby lihovin
technologie zpracování tuků
technologie zpracování mouky
technologie výroby pekařských výrobků
technologie výroby pečivářských výrobků
technologie výroby cukru a dalších cukrovarnických produktů
technologie výroby cukrářských výrobků
technologie výroby cukrovinkářských výrobků
potravinářské suroviny, jejich skladování
konzervárenská technologie
technologie výroby piva a sladu
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě
potravinářská chemie
technologie zpracování masa a výroba masných výrobků
technologie zpracování mléka a výroba mléčných výrobků
technologie výroby medikovaných krmiv
ekonomika a řízení potravinářské výroby
analýza krmiv
hygiena potravin
technologie výroby premixů a medikovaných krmiv
technologie výroby krmných směsí
vinařství

Obecné dovednosti

Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).

Kvalifikační úroveň
1 2 3
Počítačová způsobilost
Numerická způsobilost
Ekonomické povědomí
Právní povědomí
Jazyková způsobilost v češtině

Měkké kompetence

Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).

Kvalifikační úroveň
1 2 3 4 5
Efektivní komunikace
Kooperace (spolupráce) 
Kreativita
Flexibilita
Výkonnost
Samostatnost
Řešení problémů
Plánování a organizování práce
Celoživotní učení
Aktivní přístup
Zvládání zátěže
Objevování a orientace v informacích
Vedení lidí (leadership)
Ovlivňování ostatních

Zátěže a rizika výkonu povolání

Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).

Konkrétní pracovní podmínky a z toho vyplývající zdravotní způsobilost k výkonu povolání se vždy vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli a jeho pracovním podmínkám a mohou se odlišovat. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.

Stupeň zátěže
1 2 3 4
Zátěž teplem
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění
Duševní zátěž
Zvýšené riziko úrazu pracovníka
Pracovní doba, směnnost
Zátěž chladem
Zátěž hlukem
Zátěž vibracemi
Zátěž prachem
Zátěž chemickými látkami
Zátěž invazivními alergeny
Zátěž ionizujícím zářením
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů
Zraková zátěž
Celková fyzická zátěž
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny)
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin
Lokální zátěž jemné motoriky
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách
Práce ve výškách
Zvýšené riziko obecného ohrožení
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Zdravotní způsobilost k výkonu povolání

Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.

Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).

Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vyučujících výkon povolání je orientační. Výkon pracovní pozice je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.

Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání

  • Duševní poruchy.
  • Poruchy chování.
  • Závažná psychosomatická onemocnění.

CZ - ISCO a mzdy

Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .

CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.

Hrubé měsíční mzdy v roce 2017 celkem

Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)

Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 30 403 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 20 001 Kč do 49 031 Kč

Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.

Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 30 447 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 22 261 Kč do 38 893 Kč

Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.

Chemičtí technici technologové, normovači a pracovníci v příbuzných oborech (CZ-ISCO 31163)

Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 37 661 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 25 734 Kč do 54 376 Kč

Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.