Specializace
Pracovník výroby ovocných pomazánek
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
nezařazeno do odborného podsměru |
Nadřazené povolání: |
Konzervář |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s výučním listem (NSP 3) |
Příbuzná povolání
Pracovník výroby nálevů pro sterilovanou zeleninu a ovoce , Obsluha lisovacího zařízení ovoce , Pracovník výroby ovocných koncentrátů , Pracovník výroby hotových pokrmů
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
101906
Datum zveřejnění
15. 1. 2012
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Příjem surovin, polotovarů a dalších pomocných látek k výrobě ovocných pomazánek.
- Smyslové posouzení kvality surovin, zejména ovocných polotovarů určených k výrobě pomazánek.
- Nastavení dopravní cesty pro suroviny a ovocné polotovary do varných vakuových kotlů.
- Zajištění správného technologického procesu při výrobě pomazánek (odpařování, stálé míchání) při podtlaku ve varném prostoru.
- Kontrola a monitorování příslušných přístrojů vakuové odparky (teploměr, tlakoměr).
- Odběr vzorků uvařené pomazánky k laboratorní analýze.
- Měření obsahu celkového cukru v pomazánce refraktometrem.
- Provedení případné korekce stanovených hodnot vyrobené ovocné pomazánky.
- Nastavení dopravní cesty uvařené pomazánky do zásobníku nad plnicím zařízením do stanovených obalů.
- Dodržování hygienických a sanitačních předpisů při výrobě ovocné pomazánky.
Příklady prací ze soukromého sektoru
Příklady prací nejsou vyčerpávající a žádným způsobem závazné. Jsou zařazeny do 12-ti stupňové škály (viz obecná charakteristika tarifních stupňů ).
Text příkladu | Tarifní stupeň |
---|---|
Senzorické ověření jakosti surovin a polotovarů pro výrobu ovocných pomazánek. | 4 |
Nastavení potrubní trasy ovocných polotovarů. | 4 |
Nastavení technologických parametrů provozu vakuové odparky. | 4 |
Spuštění čerpadla pro dopravu ovocných polotovarů do vakuové odparky. | 4 |
Zahájení chodu odparky včetně míchacího zařízení. | 4 |
Smyslové posouzení jakosti uvařené ovocné pomazánky. | 4 |
Odběr vzorků pro laboratorní analýzu. | 4 |
Korekce barvy, kyselosti a konzistence vyrobené pomazánky dle stanovených hodnot. | 4 |
Dodržování stanovených hygienických předpisů a kritických bodů při výrobě pomazánek (HACCP). | 4 |
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | KKOV | 2951H | nejvhodnější |
Výrobce potravin | RVP | 29-51-H/01 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | KKOV | 2951E | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Pracovník výroby ovocných pomazánek ( 29-050-H )
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin v konzervárenském průmyslu | ||||||||
Příjem surovin, polotovarů a dalších přídatných látek pro výrobu ovocných pomazánek | ||||||||
Nastavení dopravních cest ovocných polotovarů | ||||||||
Nastavení parametrů pro optimální provoz odparky | ||||||||
Obsluha odparky pro výrobu ovocných pomazánek | ||||||||
Doprava ovocné pomazánky k plnícímu zařízení | ||||||||
Vedení provozní evidence při výrobě ovocných pomazánek | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitačních činností při výrobě ovocných pomazánek, dodržování sanitačních postupů |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
technologie výroby lihovin | ||||||||
konzervárenská technologie | ||||||||
potravinářská chemie | ||||||||
zásady BOZP | ||||||||
analýza krmiv | ||||||||
hygiena potravin |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Efektivní komunikace | |||||
Kooperace (spolupráce) | |||||
Kreativita | |||||
Flexibilita | |||||
Výkonnost | |||||
Samostatnost | |||||
Řešení problémů | |||||
Plánování a organizování práce | |||||
Celoživotní učení | |||||
Aktivní přístup | |||||
Zvládání zátěže | |||||
Objevování a orientace v informacích | |||||
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
Konkrétní pracovní podmínky a z toho vyplývající zdravotní způsobilost k výkonu povolání se vždy vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli a jeho pracovním podmínkám a mohou se odlišovat. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zraková zátěž | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Pracovní doba, směnnost | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.
Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vyučujících výkon povolání je orientační. Výkon pracovní pozice je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Závažná orgánová onemocnění podle toxikologických vlastností látek.
- Alergická onemocnění kůže, dýchacích cest a spojivek.
- Pozitivní alergická anamnéza.
- Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením.
- Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce.
- Duševní poruchy.
- Závažná psychosomatická onemocnění.
- Epilepsie a jiná záchvatová onemocnění.
- Závažná nervová onemocnění.
- Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2017 celkem
Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 22 582 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 15 241 Kč do 31 991 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2017
Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 18 612 Kč | 24 097 Kč | 35 825 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 15 243 Kč | 20 198 Kč | 28 160 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 16 271 Kč | 24 264 Kč | 33 449 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 13 834 Kč | 20 347 Kč | 29 061 Kč | - | - | - |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.