Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 100855

Pracovník výroby nečokoládových cukrovinek

Pracovník výroby nečokoládových cukrovinek zpracovává různé hmoty, jako je např. marshmallow, rahat, turecký med, chalva, žvýkací guma, želé. Tyto výrobky balí, uskladňuje a prodává.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba cukrovinek
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Cukrovinkář
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem surovin a jejich uskladnění.
  • Obsluha příslušných potravinářských strojů.
  • Výroba nečokoládových cukrovinek.
  • Ruční dohotovování výrobků.
  • Balení výrobků.
  • Vedení příslušné dokumentace.
  • Expedice hotových výrobků.
  • Prodej výrobků.

CZ-ISCO

  • 81602 - Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek
  • 75123 - Výrobci cukrovinek
  • 8160 - Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků
  • 7512 - Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 23 211 Kč 30 744 Kč 42 937 Kč - - -
Středočeský kraj 21 873 Kč 32 195 Kč 51 801 Kč - - -
Jihočeský kraj 17 436 Kč 27 333 Kč 35 717 Kč - - -
Plzeňský kraj 22 298 Kč 31 697 Kč 42 543 Kč - - -
Karlovarský kraj 25 120 Kč 44 145 Kč 51 365 Kč - - -
Liberecký kraj 26 171 Kč 35 136 Kč 42 337 Kč - - -
Kraj Vysočina 16 783 Kč 22 905 Kč 33 340 Kč - - -
Jihomoravský kraj 19 587 Kč 28 330 Kč 38 387 Kč - - -
Zlínský kraj 22 559 Kč 30 305 Kč 39 605 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 21 544 Kč 30 076 Kč 38 564 Kč - - -

Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek (CZ-ISCO 7512)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Plzeňský kraj 19 670 Kč 27 925 Kč 32 559 Kč - - -
Ústecký kraj 23 429 Kč 25 777 Kč 32 890 Kč - - -
Královéhradecký kraj 20 805 Kč 25 726 Kč 32 455 Kč - - -
Zlínský kraj 19 220 Kč 24 089 Kč 28 386 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
8160 Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků 28 999 Kč -
7512 Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek 23 165 Kč -
81602 Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek 28 628 Kč -

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Pracovní doba, směnnost x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Cukrář 29-54-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce 2954H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce 2954E
KKOVTypeEnum.1 Základní vzdělání v oboru základní škola 7901C

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e14.D.3020 Příjem a uchovávání surovin a polotovarů pro výrobu nečokoládových cukrovinek 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3137 Příprava a úprava surovin pro výrobu nečokoládových cukrovinek 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.B.1029 Obsluha linek na výrobu nečokoládových cukrovinek 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.6013 Skladování, balení a expedice výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3897 Posuzování jakosti surovin, polotovarů a hotových výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.5001 Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.8121 Vedení provozní evidence při výrobě nečokoládových cukrovinek 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e14._.0016 technologie výroby cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0018 technologie výroby cukrovinkářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0005 technologie potravinářské výroby 2 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 1
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 3
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 2
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 2
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 3
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf