Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 102627

Pomocný pracovník v pohostinství

Pomocný pracovník v pohostinství provádí pomocné práce v ubytovacích zařízeních a při výrobě a výdeji pokrmů a nápojů.

Odborný směr: Pohostinství a cestovní ruch
Odborný podsměr: pohostinství
Kvalifikační úroveň: Základy vzdělání
Alternativní názvy: Pomocný pracovník hotelového provozu, Pomocný dělník, Pokojská, Hotelový zřízenec, poslíček, Nosič zavazadel, Bagažista
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Manipulační práce.
  • Obsluha jednoduchých zařízení pohostinských provozů.
  • Čištění zařízení, výrobních a pohostinských prostor, spolupráce při údržbě.
  • Jednoduchá výpomoc při výrobě pokrmů.
  • Výpomoc při úklidu a údržbě ubytovacích prostor.
  • Výpomoc při obsluze hostů.
  • Doplňkový prodej zboží.

CZ-ISCO

  • 94120 - Pomocníci v kuchyni
  • 91123 - Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních
  • 96210 - Kurýři, doručovatelé balíků a nosiči zavazadel
  • 9412 - Pomocníci v kuchyni
  • 9112 - Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech
  • 9621 - Kurýři, doručovatelé balíků a nosiči zavazadel

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Pomocníci v kuchyni (CZ-ISCO 9412)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha - - - 19 902 Kč 23 066 Kč 27 737 Kč
Středočeský kraj - - - 19 948 Kč 22 939 Kč 28 381 Kč
Jihočeský kraj - - - 19 082 Kč 21 805 Kč 28 869 Kč
Plzeňský kraj - - - 19 604 Kč 22 178 Kč 33 208 Kč
Karlovarský kraj 15 934 Kč 20 266 Kč 22 346 Kč 18 786 Kč 21 509 Kč 25 507 Kč
Ústecký kraj - - - 18 277 Kč 21 386 Kč 26 732 Kč
Liberecký kraj 15 187 Kč 20 189 Kč 26 076 Kč - - -
Královéhradecký kraj - - - 19 884 Kč 27 616 Kč 35 191 Kč
Pardubický kraj 16 114 Kč 20 566 Kč 27 757 Kč 19 258 Kč 21 969 Kč 26 635 Kč
Jihomoravský kraj - - - 19 476 Kč 21 996 Kč 26 890 Kč
Olomoucký kraj - - - 18 740 Kč 21 418 Kč 25 010 Kč
Zlínský kraj - - - 20 431 Kč 22 085 Kč 24 959 Kč
Moravskoslezský kraj - - - 18 690 Kč 21 789 Kč 29 943 Kč

Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech (CZ-ISCO 9112)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha - - - 18 065 Kč 21 227 Kč 28 977 Kč
Středočeský kraj 14 879 Kč 18 516 Kč 25 999 Kč 18 207 Kč 21 050 Kč 25 231 Kč
Jihočeský kraj - - - 18 398 Kč 20 905 Kč 25 540 Kč
Plzeňský kraj 15 194 Kč 17 844 Kč 25 489 Kč 18 551 Kč 21 336 Kč 29 768 Kč
Karlovarský kraj 15 798 Kč 18 431 Kč 22 923 Kč 17 888 Kč 20 209 Kč 24 797 Kč
Ústecký kraj - - - 17 671 Kč 20 504 Kč 25 081 Kč
Liberecký kraj 14 640 Kč 17 213 Kč 25 256 Kč 17 984 Kč 20 379 Kč 24 858 Kč
Královéhradecký kraj 14 600 Kč 18 203 Kč 24 863 Kč 18 145 Kč 21 735 Kč 29 411 Kč
Pardubický kraj 14 651 Kč 18 048 Kč 25 019 Kč 18 595 Kč 21 467 Kč 26 584 Kč
Kraj Vysočina - - - 18 050 Kč 20 631 Kč 24 988 Kč
Jihomoravský kraj 14 993 Kč 17 865 Kč 24 732 Kč 18 193 Kč 21 146 Kč 26 121 Kč
Olomoucký kraj 14 750 Kč 17 844 Kč 24 388 Kč 18 125 Kč 21 192 Kč 25 870 Kč
Zlínský kraj 14 793 Kč 18 018 Kč 24 860 Kč 18 160 Kč 20 811 Kč 24 661 Kč
Moravskoslezský kraj 14 718 Kč 16 878 Kč 22 152 Kč 18 315 Kč 20 658 Kč 24 644 Kč

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
9412 Pomocníci v kuchyni 16 812 Kč 22 227 Kč
9112 Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech 17 467 Kč 20 953 Kč
9621 Kurýři, doručovatelé balíků a nosiči zavazadel 14 906 Kč -
91123 Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních 17 319 Kč 20 507 Kč

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x x
Zátěž chladem x x
Celková fyzická zátěž x x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x x
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus 65xxE

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Vzdělání nižší než středoškolské, které neposkytuje ani výuční list xxxxC

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h31.B.1013 Obsluha běžných kuchyňských strojů na výrobu pokrmů 1 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.5001 Čištění a úklid zařízení a vybavení provozoven služeb (obchody, restaurace aj.) 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.5002 Ruční mytí nádobí 1 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6091 Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou 1 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.C.3011 Prodej doplňkového sortimentu a zboží 1 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.1011 Jednoduché a pomocné práce při přípravě jídel pomocí ručních nástrojů 1 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.3095 Výpomoc při výrobě jídel 1 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.A.5011 Úklid v ubytovacích zařízeních 1 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.B.1023 Obsluha a seřizování strojů a zařízení při výrobě restauračních moučníků 1 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3203 Zhotovování těst a hmot na přípravu teplých a studených restauračních moučníků 1 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h43._.0011 zásady úklidových prací 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32._.0021 technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla 1 CompetenceSuitabilityEnum.1
h32._.0022 principy obsluhy barových zařízení, receptury pro přípravu různých nápojů 1 CompetenceSuitabilityEnum.1
h32._.0031 stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů 1 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0013 technologie výroby pekařských výrobků 1 CompetenceSuitabilityEnum.1
e14._.0016 technologie výroby cukrářských výrobků 1 CompetenceSuitabilityEnum.1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 0
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 1
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 2
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 1
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 2
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 2
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 1
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 1
4.4 Kompetence k řešení problémů 1
4.5 Kompetence k samostatnosti 2
4.6 Kompetence k výkonnosti 2
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 1
1.3 Kompetence ke kreativitě 1
2.2 Kompetence ke kooperaci 2
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf