Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 101895

Konzervář

Konzervář vyrábí konzervované potravinářské výrobky podle předepsaných technologií.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Podřízené specializace:
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem základních surovin a přísad, odebírání vzorků pro laboratorní stanovení kvality.
  • Kontrola průběhu výroby z hlediska technologie.
  • Třídění a příprava konzervárenských surovin ke zpracování, předběžná úprava.
  • Zpracování základních surovin (ovoce, zeleniny a masa), přísad, polotovarů a pomocných látek.
  • Technologické zpracování surovin na polotovary a výrobky.
  • Řízení a obsluha diskontinuálních i kontinuálních technologických výrobních zařízení a linek.
  • Odebírání vzorků pro laboratorní analýzy meziproduktů nebo hotových výrobků, senzorická kontrola jakosti výrobků.
  • Skladování, expedice a hygienicko-sanitační práce.
  • Vedení provozních záznamů.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Výrobce potravin 29-51-H/01

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód