Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 102167

Mlynář

Mlynář samostatně ovládá, kontroluje a seřizuje stroje a linky na potravinářské čištění obilí před mlýnským zpracováním, na mletí a na míchání mlýnských výrobků. Organizuje práci směny, hygienickou údržbu prostředí mlýna i vnitřní čištění strojů a zařízení. Dále organizuje provádění běžné údržby, drobných oprav strojů a zařízení, výměnu sít, filtračních tkanin, mlecích válců a dalších funkčních částí technologie.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba mouky, výroba pekárenských výrobků
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Mládek
Podřízené specializace:
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem a předčištění obilí před jejich uložením do sil.
  • Skladování obilí v silech, jejich příprava a míchání na zámel.
  • Sušení obilí.
  • Potravinářské čištění obilí před mlýnským zpracováním.
  • Kondicionování obilí před mletím, dávkování vody.
  • Mlýnské zpracování.
  • Dávkování zlepšovacích přípravků podle pokynů technika řízení výroby.
  • Míchání mlýnských výrobků.
  • Skladování, pytlování a expedice mlýnských výrobků.
  • Monitorování funkce strojů a zařízení a kontrola parametrů výrobních procesů.
  • Odebírání vzorků ke kontrole kvality.
  • Smyslové posuzování surovin, meziproduktů a výrobků (zejména z hlediska přítomnosti škůdců a zjevných vad).
  • Provádění základních kontrol surovin, meziproduktů a výrobků na speciálních měřidlech a přístrojích - vlhkoměry, NIR analyzátory.
  • Organizování a provádění drobných oprav strojů a zařízení – mazání, rozebírání a zpětná montáž při vnitřním čištění, spolupráce při opravách.
  • Výměny sít u strojů, výměny mlecích válců a dalších pracovních prvků.
  • Organizování a provádění hygienické údržby strojů a zařízení i celého vnitřního prostředí provozovny mlýna.
  • Vedení stanovených záznamů o činnostech a kontrolách.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Výrobce potravin 29-51-H/01

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód