Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 102304

Samostatný technik pro kontrolu jakosti a hygieny v krmivářství

Samostatný technik pro kontrolu jakosti a hygieny v krmivářství metodicky řídí vstupní, mezioperační a výstupní kontrolu složitých krmivářských výrob.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba krmiv a krmivářských výrobků
Kvalifikační úroveň: Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání
Alternativní názvy: Quality control engineer, Diplomovaný technik pro kontrolu jakosti krmiv
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Vedení provozní laboratoře.
  • Vyhodnocení výsledků analýz odebraných vzorků v rámci kontroly jakosti.
  • Zajišťování kontroly dodržování technologické kázně.
  • Rozhodování o zastavení výroby a expedice.
  • Navrhování opatření ke zvyšování kvality.
  • Vedení příslušné dokumentace.

CZ-ISCO

  • 31165 - Chemičtí technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech
  • 3116 - Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Jihočeský kraj 24 912 Kč 31 089 Kč 49 255 Kč - - -
Plzeňský kraj 26 484 Kč 37 689 Kč 61 701 Kč - - -
Karlovarský kraj 30 015 Kč 44 650 Kč 60 664 Kč - - -
Ústecký kraj 21 971 Kč 37 581 Kč 56 904 Kč - - -
Liberecký kraj 26 747 Kč 41 914 Kč 64 793 Kč - - -
Pardubický kraj 24 664 Kč 31 859 Kč 50 021 Kč - - -
Kraj Vysočina 28 252 Kč 40 869 Kč 60 111 Kč - - -
Olomoucký kraj 25 640 Kč 35 249 Kč 54 447 Kč - - -
Zlínský kraj 28 339 Kč 42 738 Kč 67 661 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
3116 Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech 36 026 Kč 37 954 Kč
31165 Chemičtí technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech 32 803 Kč 36 976 Kč

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zraková zátěž x
Duševní zátěž x
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Pracovní doba, směnnost x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Potravinářství 29-41-N/xx
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program v oboru zootechnika 4103R
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program v oboru zemědělská specializace 4106R

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program v oboru veterinární hygiena a ekologie 4302R
KKOVTypeEnum.1 Vyšší odborné vzdělání v oboru průmyslová chemie a chemická technologie 2831N

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Samostatný technik / samostatná technička pro kontrolu jakosti a hygieny v krmivářství (29-064-R)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11.D.1110 Orientace v normách jakosti a kvality v krmivářství 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
c11.A.8011 Příprava a dávkování krmiva pro hospodářská zvířata 4 CompetenceSuitabilityEnum.1
c11.A.8013 Příprava a dávkování krmiva pro drůbež 4 CompetenceSuitabilityEnum.1
e11.D.3120 Kontrola dodržování technologických postupů v krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
i54.D.6232 Analyzování a vyhodnocování systému řízení kvality a stanovování operativních metod a činností ke splnění požadavků na kvalitu 6 CompetenceSuitabilityEnum.1
c11.A.8002 Příprava a dávkování krmiva pro prasata 4 CompetenceSuitabilityEnum.1
c11.A.8007 Příprava a dávkování krmiv pro přežvýkavce 4 CompetenceSuitabilityEnum.1
e11.D.4104 Smyslové posuzování jakosti krmiv dle standardů 6 CompetenceSuitabilityEnum.1
e11.D.2529 Výběr metod kontroly jakosti v krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3521 Vstupní, výstupní a mezioperační kontrola surovin, polotovarů a výrobků v krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.4121 Kvalitativní zkoušky surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.6121 Analyzování vlivů působících na jakost surovin, polotovarů a výrobků krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8421 Vypracování plánů kontroly jakosti výrobků v krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8521 Vypracování posudků a protokolů o výsledcích kontrol v krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2541 Hodnocení kvality a přejímacích podmínek v krmivářství 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2571 Stanovování způsobů hodnocení a třídění jakosti a přejímacích podmínek v krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.1
e11.Z.2519 Koordinace vstupní, výstupní a mezioperační kontroly v krmivářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e17._.0002 doplňkové látky (aditiva), krmné suroviny, jejich skladování 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0091 analýza krmiv 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0047 technologie výroby premixů a medikovaných krmiv 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0003 krmivářské suroviny, jejich skladování 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0010 základní druhy strojů a zařízení v krmivářské výrobě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0004 krmivářská chemie 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0062 systémy a standardy kvality v krmivářství 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0098 legislativa související s výrobou krmiv 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0092 hygiena výroby krmiv a výživy zvířat 6 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 3
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 2
b05 Právní povědomí 2
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 2
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 4
2.6 Kompetence k vedení lidí 3
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 3
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 4
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 3
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 4
4.4 Kompetence k řešení problémů 4
4.5 Kompetence k samostatnosti 4
4.6 Kompetence k výkonnosti 4
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 4
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 4
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 3

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
  • Závažná orgánová onemocnění podle toxikologických vlastností látek
  • Imunodeficitní stavy
  • Chronická onemocnění jater
  • Závažné poruchy krvetvorby a krvácivé stavy
  • Poruchy vidění
  • Duševní poruchy
  • Poruchy chování
  • Závažná psychosomatická onemocnění

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.