Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 101798

Pracovník výroby mléčných produktů

Pracovník výroby mléčných produktů zpracovává mléko pro výrobu celé řady mlékárenských výrobků, polotovarů a potravin.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: zpracování mléka, výroba mlékárenských výrobků
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Podřízené specializace: Sýrař
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Stanovení pracovních postupů a technologických operací spojených s příjmem mléčných surovin.
  • Příjem, kontrola, ošetření a skladování ostatních surovin, přísad, přídatných a pomocných látek a obalů.
  • Základní ošetření mléka, tj. odstřeďování, pasterizace, homogenizace a standardizace mléčné suroviny pro výrobu jednotlivých typů výrobků.
  • Provádění základních technologických operací u výroby jednotlivých druhů mléčných výrobků z mléka a mlékárenských polotovarů (např. tepelné ošetření surovin a produktů, zakysávání a fermentace, zahušťování a sušení, sýření a zpracování sýřeniny, solení, zrání a ošetřování sýrů, tavení, zmáselňování, zmrazování aj.).
  • Zaznamenání a vyhodnocení technických údajů a podávání zpráv o výrobních procesech a výsledcích.
  • Obsluha technologických, výrobních a balicích linek a zařízení.
  • Kontrola a vyhodnocení probíhajících technologických procesů včetně sledování kritických bodů (princip HACCP).
  • Provádění základních provozních laboratorních zkoušek jako např. měření teploty, kyselosti, stanovení sušiny, vody, aj.
  • Skladování a expedice.
  • Dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny.
  • Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Výrobce potravin 29-51-H/01

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Sýrař/sýrařka (29-037-H)
  • Mlékař/mlékařka (29-036-H)
  • Faremní zpracovatel/zpracovatelka mléka (29-085-H)