Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 100761

Lahůdkář

Lahůdkář zpracovává potraviny živočišného i rostlinného původu včetně ryb a zhotovuje z nich lahůdkářské výrobky.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Podřízené specializace:
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu lahůdkářských výrobků.
  • Příprava polotovarů pro výrobu lahůdkářských a rybích výrobků.
  • Příjem, rozmrazování, kuchání, filetování, vykosťování a další úprava ryb.
  • Výroba lahůdkářských salátů, pomazánek a krémů.
  • Výroba aspiků, majonéz a remulád.
  • Marinování a solení ryb.
  • Zpracování marinovaných a solených ryb.
  • Tepelné opracování (uzení, vaření, pečení, smažení) a zchlazování výrobků z ryb a polotovarů pro výrobu lahůdek.
  • Výroba lahůdkářských výrobků, včetně baget a sendvičů.
  • Aranžování potravin (výroba obložených mis a kusových výrobků).
  • Balení a expedice výrobků.
  • Obsluha strojů a zařízení pro zpracování a balení rybích a lahůdkářských výrobků.
  • Posuzování jakosti surovin, polotovarů a výrobků při zpracování ryb a výrobě lahůdek.
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech.
  • Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji lahůdkářských a rybích výrobků.
  • Prodej lahůdkářských a rybích výrobků.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Výrobce potravin 29-51-H/01

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Pracovník/pracovnice výroby rybích lahůdek (29-028-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby majonéz a omáček (29-029-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby lahůdek (29-030-H)