Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 100230

Cukrář

Cukrář vyrábí všechny druhy cukrářských výrobků a těst, případně zpracovává čokoládu na čokoládové výrobky, vyrábí cukrovinky a zmrzliny.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba mouky, výroba pekárenských výrobků
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Podřízené specializace:
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem, kontrola a skladování surovin a pomocného materiálu.
  • Výroba cukrářských těst, hmot,náplní a polev, zmrzliny, polotovarů a dalších cukrářských výrobků.
  • Tvarování těsta a pečení a dohotovování výrobků.
  • Příprava a vytváření cukrových, čokoládových, nugátových a marcipánových výrobků.
  • Vytváření receptur a výrobních postupů a navrhování složitějších cukrářských výrobků.
  • Příprava a vytváření slaných sušenek a jiných chuťovek.
  • Řízení a obsluha výrobních linek a zařízení v cukrářské a cukrovinkářské výrobě.
  • Testování kvality výrobků pomocí odpovídajícího testovacího vybavení a testovacích postupů i během výrobního procesu.
  • Skladování, uchovávání, resp. zmrazování výrobků.
  • Příprava, úprava a zdobení mražených krémů a zmrzlin.
  • Expediční a hygienicko-sanitační práce.
  • Balení, aranžování a vystavování výrobků.
  • Odběr vzorků pro laboratorní analýzy, kontrola kvality surovin, polotovarů a hotových výrobků.
  • Vedení technologických záznamů.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Cukrář 29-54-H/01

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Cukrář/cukrářka pro výrobu zákusků a dortů (29-007-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby jemného pečiva (29-002-H)
  • Cukrář/cukrářka pro výrobu restauračních moučníků (29-012-H)
  • Řemeslný výrobce / řemeslná výrobkyně perníků (29-042-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby a zpracování modelovací a marcipánové hmoty (29-008-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby zmrzlin (29-014-H)
  • Výrobce/výrobkyně karamelových a kandytových výrobků (29-015-H)
  • Řemeslný zpracovatel / řemeslná zpracovatelka čokolády (29-016-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby nečokoládových cukrovinek (29-046-H)