Typ JP ID
Povolání 100229

Pekař

Pekař vyrábí všechny druhy chleba, pečiva a další pekařské výrobky.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba mouky a pečiva
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem
Podřízené specializace: Pracovník výroby jemného pečiva, Pracovník výroby knedlíků, Pracovník výroby chleba a běžného pečiva, Pracovník výroby těstovin, Pracovník výroby perníků, Pracovník výroby trvanlivého pečiva
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem, kontrola a skladování surovin a pomocného materiálu.
  • Mísení a výroba různých těst a směsí v závislosti na připravovaných výrobcích.
  • Dělení, tvarování a kynutí těst, pečení výrobků.
  • Osazování pecí a vypékání výrobků, další obsluha pecí.
  • Výroba a aplikace náplní a ozdob, dokončování výrobků.
  • Odběr vzorků pro laboratorní analýzy, kontrola kvality surovin, polotovarů i hotového pečiva.
  • Skladování a expedice výrobků včetně vedení evidence.
  • Balení výrobků ručně nebo na balicích strojích a linkách.
  • Záznam sledovaných hodnot ve stanovených kritických bodech.
  • Obsluha strojů a zařízení.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Pekař 29-53-H/01

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Výroba jemného pečiva (29-002-H)
  • Výroba chleba a běžného pečiva (29-001-H)
  • Výroba perníků (29-043-H)
  • Výroba trvanlivého pečiva (29-044-H)
  • Výroba těstovin (29-045-H)
  • Výroba perníku (29-003-E)
  • Výroba perníku (29-003-E)
  • Výroba trvanlivého pečiva (29-004-E)
  • Výroba těstovin (29-005-E)