Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 7247

Technik v potravinářství a krmivářství

Technik v potravinářství a krmivářství řídí a organizuje výrobu a provozy, stanovuje a kontroluje dodržování technologických postupů, provádí kontrolu jakosti vstupních surovin, potravinářských nebo krmivářských výrobků, zabezpečuje technickou funkčnost strojů a zařízení v potravinářské nebo krmivářské výrobě.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou
Alternativní názvy: Food industry engineer
Podřízené specializace:
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Řízení ucelených výrobních nebo provozních úseků bez vnitřního členění a vazeb na další technologické celky.
  • Zajišťování chodu potravinářských nebo krmivářských provozů formou dispečerských příkazů.
  • Určování dílčích technologických postupů a podmínek výroby v potravinářském nebo krmivářském provozu.
  • Zajišťování technologické přípravy výroby nebo provozu.
  • Příprava podkladů pro normy a normativy spotřeby práce.
  • Kontrola kvality surovinových vstupů, mezioperační kontrola a výstupní kontrola.
  • Zajišťování technické a technologické způsobilosti strojů a zařízení v potravinářském nebo krmivářském provozu.
  • Dohled na dodržování pravidel BOZP a PO.
  • Vedení příslušné dokumentace.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Technologie potravin 29-41-M/01
RVP Technologie potravin 29-41-L/51

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Operátor/operátorka výroby másla (29-067-M)
  • Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v masném průmyslu (29-077-M)
  • Technik/technička pro řízení výroby v masném průmyslu (29-078-M)
  • Technolog/technoložka zpracování masa (29-079-M)
  • Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství (29-080-M)
  • Technolog/technoložka v mlékárenské a sýrařské výrobě (29-081-M)
  • Technik/technička pro řízení výroby v mlékárenství (29-082-M)
  • Technolog/technoložka mlýnské výroby (29-083-M)
  • Technik/technička mlýnské laboratoře (29-084-M)
  • Technik/technička pro řízení výroby těstovin (29-086-M)
  • Technik/technička pro řízení mlýnské výroby (29-087-M)
  • Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenství (29-093-M)
  • Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v pekárenství (29-095-M)
  • Technolog/technoložka v pekárenství (29-096-M)
  • Technik/technička pro řízení výroby v pekárenství (29-097-M)