Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 21 |
Obsluha strojů a zařízení pro výrobu potravin kompetentně obsluhuje stroje a zařízení pro výrobu a zpracování zemědělských a potravinářských produktů.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Dělník potravinářské výroby, Cukrovarník, Škrobař, Food machine operator |
Podřízené specializace: | |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | x | ||
Zátěž chemickými látkami | x | x | ||
Celková fyzická zátěž | x | x | ||
Zátěž prachem | x | x | ||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | x | ||
Zátěž chladem | x | x | ||
Zátěž teplem | x | x | ||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | 2951H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru strojník, práce při obsluze strojů | 2365H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxE | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxH | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru zámečník, zámečnické práce a údržba | 2351H |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e12.B.1013 | Obsluha zařízení pro zpracování mléka a výrobu mlékárenských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e11.B.2002 | Řízení ovládacích panelů pro výrobu konzervovaných výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e11.B.2001 | Řízení ovládacích panelů pro zpracování masa a ryb | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e12.B.2003 | Řízení ovládacích panelů pro zpracování mléka a výrobu mléčných výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e16.B.2005 | Řízení ovládacích panelů pro zpracování cukrovky a dalších zemědělských plodin na potravinářské polotovary a výrobky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.B.1014 | Obsluha strojů a zařízení pro zpracování cukrovky a dalších zemědělských plodin na potravinářské polotovary a výrobky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.B.1012 | Obsluha zařízení pro zpracování konzervovaných potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e11.A.4001 | Seřizování, ošetřování a údržba potravinářských strojů a zařízení | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.D.3911 | Posuzování kvality surovin a hodnot parametrů výrobního procesu při zpracování sacharidů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.D.4111 | Provádění odběru vzorků při zpracování sacharidů a smyslové posuzování jejich jakosti | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.D.2951 | Volba technologických podmínek, surovin a parametrů při zpracování sacharidů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.B.1011 | Obsluha strojů a zařízení pro výrobu masa a masných výrobků včetně drůbežích masných výrobků a dalších výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e16._.0015 | technologie výroby cukru a dalších cukrovarnických produktů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.