Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 21

Obsluha strojů a zařízení pro výrobu potravin

Obsluha strojů a zařízení pro výrobu potravin kompetentně obsluhuje stroje a zařízení pro výrobu a zpracování zemědělských a potravinářských produktů.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Dělník potravinářské výroby, Cukrovarník, Škrobař, Food machine operator
Podřízené specializace:
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Zpracování, úprava a třídění surovin.
  • Obsluha dávkovacích zařízení a komponentních vah.
  • Obsluha zásobníků a sil.
  • Řízení a obsluha diskontinuálních a kontinuálních technologických výrobních zařízení.
  • Vizuální kontrola jakosti a nezávadnosti hotových výrobků, nebo kontrola s využitím přístrojů s jednoduchou obsluhou.
  • Skladovací, expediční a hygienicko-sanitační práce.
  • Ošetřování a běžná údržba zařízení, strojů, pracovních pomůcek a nářadí.
  • Odebírání vzorků pro laboratorní analýzy meziproduktů nebo hotových výrobků.
  • Evidování technických dat o průběhu práce a výsledcích, včetně kvality výroby.

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x x
Zátěž chemickými látkami x x
Celková fyzická zátěž x x
Zátěž prachem x x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x x
Lokální zátěž jemné motoriky x x
Pracovní doba, směnnost x x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x x
Zátěž hlukem x x
Zátěž chladem x x
Zátěž teplem x x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Zraková zátěž x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zátěž vibracemi x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Výrobce potravin 29-51-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce 2951H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru strojník, práce při obsluze strojů 2365H
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxE
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxH
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru zámečník, zámečnické práce a údržba 2351H

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e12.B.1013 Obsluha zařízení pro zpracování mléka a výrobu mlékárenských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.1
e11.B.2002 Řízení ovládacích panelů pro výrobu konzervovaných výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.1
e11.B.2001 Řízení ovládacích panelů pro zpracování masa a ryb 3 CompetenceSuitabilityEnum.1
e12.B.2003 Řízení ovládacích panelů pro zpracování mléka a výrobu mléčných výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.1
e16.B.2005 Řízení ovládacích panelů pro zpracování cukrovky a dalších zemědělských plodin na potravinářské polotovary a výrobky 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16.B.1014 Obsluha strojů a zařízení pro zpracování cukrovky a dalších zemědělských plodin na potravinářské polotovary a výrobky 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.B.1012 Obsluha zařízení pro zpracování konzervovaných potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.1
e11.A.4001 Seřizování, ošetřování a údržba potravinářských strojů a zařízení 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16.D.3911 Posuzování kvality surovin a hodnot parametrů výrobního procesu při zpracování sacharidů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16.D.4111 Provádění odběru vzorků při zpracování sacharidů a smyslové posuzování jejich jakosti 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16.D.2951 Volba technologických podmínek, surovin a parametrů při zpracování sacharidů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.5001 Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.B.1011 Obsluha strojů a zařízení pro výrobu masa a masných výrobků včetně drůbežích masných výrobků a dalších výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e16._.0015 technologie výroby cukru a dalších cukrovarnických produktů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Onemocnění oběhové soustavy
  • Poruchy termoregulace
  • Onemocnění ledvin
  • Závažná endokrinní onemocnění
  • Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
  • Závažná onemocnění ledvin, močových cest
  • Poruchy sluchu
  • Chronické záněty středouší
  • Tinnitus
  • Závažná degenerativní a zánětlivá onemocnění pohybového systému
  • Chronická onemocnění dýchacích cest s poruchou funkce včetně alergických onemocnění a těžších funkčně významných deformit hrudníku
  • Závažná chronická onemocnění kůže a spojivek
  • Závažná orgánová onemocnění podle toxikologických vlastností látek
  • Imunodeficitní stavy
  • Chronická onemocnění jater
  • Poruchy vidění
  • Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením
  • Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce
  • Onemocnění končetin s poruchou funkce včetně poúrazových stavů
  • Závažná onemocnění pohybového a nervového systému, omezující jemnou motoriku a koordinaci pohybů
  • Duševní poruchy
  • Poruchy chování
  • Závažná psychosomatická onemocnění
  • Drogová závislost v anamnéze
  • Epilepsie a jiná záchvatová onemocnění
  • Závažná nervová onemocnění
  • Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu
  • Poruchy prokrvení končetin

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.