Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 102108

Číšník

Číšník samostatně servíruje a prodává pokrmy a nápoje.

Odborný směr: Pohostinství a cestovní ruch
Odborný podsměr: pohostinství
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Bartender, Head waiter, Waitress, Waiter, Vrchní číšník, Servírka
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příprava a aranžování místností a tabulí.
  • Přijímání a umísťování hostů, poskytování rady při výběru pokrmů a nápojů.
  • Servírování a vydávání pokrmů a nápojů.
  • Dokončování přípravy jídel u stolu (např. flambování, tranšírování atd.).
  • Ošetřování a nalévání nápojů.
  • Účast na přípravě a obsluze při slavnostních akcích.
  • Přijímání objednávek.
  • Inkaso plateb a spolupráce s pokladnou.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
  • Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v restauraci.
  • Odborná instruktáž u speciálních pokrmů a nápojů.

CZ-ISCO

  • 51310 - Číšníci a servírky
  • 5131 - Číšníci a servírky

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Číšníci a servírky (CZ-ISCO 5131)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Jihočeský kraj 14 613 Kč 29 395 Kč 32 785 Kč - - -
Olomoucký kraj 14 638 Kč 16 907 Kč 23 926 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 15 566 Kč 16 669 Kč 22 500 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
5131 Číšníci a servírky 17 952 Kč 26 233 Kč

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Pracovní doba, směnnost x x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x x
Duševní zátěž x x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x x
Celková fyzická zátěž x x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x x
Zátěž vibracemi x
Práce ve výškách x
Zátěž hlukem x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zátěž chladem x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž prachem x
Zátěž teplem x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Kuchař - číšník 65-51-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka 6553H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce 6552H
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování 6551H
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka 6553E
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru gastronomie 6541L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání bez maturitní zkoušky i výučního listu v oboru hotelnictví a turismus 6542J
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování 6551E

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Číšník/servírka (65-008-H)
  • Jednoduchá obsluha hostů (65-007-H)
  • Barman/barmanka (65-009-H)
  • Sommelier/sommelierka (65-010-H)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h31.B.1014 Nakládání s inventářem 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.B.1031 Obsluha zařízení v odbytovém středisku 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.D.5013 Vyúčtování tržeb 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.B.1032 Obsluha výčepních zařízení 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6001 Skladování potravinářských surovin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.C.2011 Vyřizování objednávek hostů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.C.4011 Inkasování plateb od hostů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6002 Ošetřování a skladování nápojů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.D.7011 Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6012 Podávání pokrmů a nápojů složitou obsluhou 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6091 Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.Z.2011 Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.C.1011 Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.3032 Výroba míchaných nápojů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6021 Příprava a výzdoba tabulí a prostor 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.5009 Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.A.6310 Příprava a podávání nápojů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.D.3310 Rozlišení základních způsobů obsluhy a akcí 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.D.1010 Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h32._.0031 stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů 3 CompetenceSuitabilityEnum.1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 1
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 1
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 3
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 2
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 2
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 3
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf