Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.2 | 101972 |
Pomocný přípravář pokrmů zajišťuje předběžnou přípravu surovin a spolupracuje s kuchařem při výrobě pokrmů.
Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch |
Odborný podsměr: | pohostinství |
Kvalifikační úroveň: | Základní vzdělání; Střední vzdělání bez výučního listu; Střední vzdělání s výučním listem dvouleté |
Alternativní názvy: | Pomocný pracovník v kuchyni |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | - | - | - | 19 902 Kč | 23 066 Kč | 27 737 Kč |
Středočeský kraj | - | - | - | 19 948 Kč | 22 939 Kč | 28 381 Kč |
Jihočeský kraj | - | - | - | 19 082 Kč | 21 805 Kč | 28 869 Kč |
Plzeňský kraj | - | - | - | 19 604 Kč | 22 178 Kč | 33 208 Kč |
Karlovarský kraj | 15 934 Kč | 20 266 Kč | 22 346 Kč | 18 786 Kč | 21 509 Kč | 25 507 Kč |
Ústecký kraj | - | - | - | 18 277 Kč | 21 386 Kč | 26 732 Kč |
Liberecký kraj | 15 187 Kč | 20 189 Kč | 26 076 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | - | - | - | 19 884 Kč | 27 616 Kč | 35 191 Kč |
Pardubický kraj | 16 114 Kč | 20 566 Kč | 27 757 Kč | 19 258 Kč | 21 969 Kč | 26 635 Kč |
Jihomoravský kraj | - | - | - | 19 476 Kč | 21 996 Kč | 26 890 Kč |
Olomoucký kraj | - | - | - | 18 740 Kč | 21 418 Kč | 25 010 Kč |
Zlínský kraj | - | - | - | 20 431 Kč | 22 085 Kč | 24 959 Kč |
Moravskoslezský kraj | - | - | - | 18 690 Kč | 21 789 Kč | 29 943 Kč |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
9412 | Pomocníci v kuchyni | 16 812 Kč | 22 227 Kč |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Práce ve stravování | 65-51-E/02 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551E | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | 6552E |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus | 65xxE | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem | xxxxE |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h31.B.1014 | Nakládání s inventářem | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.3091 | Zpracování a úprava polotovarů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.6001 | Skladování potravinářských surovin | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.3014 | Příprava pokrmů pro rychlé občerstvení | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.D.2011 | Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.D.3011 | Přejímka potravinářských surovin | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.6002 | Ošetřování a skladování nápojů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.B.1010 | Obsluha technologických zařízení v provozu | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.3031 | Příprava teplých nápojů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.3095 | Výpomoc při výrobě jídel | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.5010 | Čištění zařízení a výrobních prostor | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.5009 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.A.3212 | Zhotovení těsta a tepelná úprava příloh | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h32._.0021 | technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32._.0022 | principy obsluhy barových zařízení, receptury pro přípravu různých nápojů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 0 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
b04 | Ekonomické povědomí | 1 |
b05 | Právní povědomí | 1 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 0 |
b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 2 |
2.6 | Kompetence k vedení lidí | 0 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 1 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 |
1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 1 |
4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 2 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 2 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 2 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 0 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 2 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 2 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 |
2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.