Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 101972

Pomocný přípravář pokrmů

Pomocný přípravář pokrmů zajišťuje předběžnou přípravu surovin a spolupracuje s kuchařem při výrobě pokrmů.

Odborný směr: Pohostinství a cestovní ruch
Odborný podsměr: pohostinství
Kvalifikační úroveň: Základní vzdělání; Střední vzdělání bez výučního listu; Střední vzdělání s výučním listem dvouleté
Alternativní názvy: Pomocný pracovník v kuchyni
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Předběžná příprava surovin a potravin rostlinného i živočišného původu.
  • Méně náročné pracovní úkony spojené s přípravou pokrmů.
  • Příprava nápojů.
  • Úklidové práce v gastronomickém provozu.
  • Dodržování HACCP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů) a kritických bodů.

CZ-ISCO

  • 94120 - Pomocníci v kuchyni
  • 9412 - Pomocníci v kuchyni

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Pomocníci v kuchyni (CZ-ISCO 9412)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha - - - 19 902 Kč 23 066 Kč 27 737 Kč
Středočeský kraj - - - 19 948 Kč 22 939 Kč 28 381 Kč
Jihočeský kraj - - - 19 082 Kč 21 805 Kč 28 869 Kč
Plzeňský kraj - - - 19 604 Kč 22 178 Kč 33 208 Kč
Karlovarský kraj 15 934 Kč 20 266 Kč 22 346 Kč 18 786 Kč 21 509 Kč 25 507 Kč
Ústecký kraj - - - 18 277 Kč 21 386 Kč 26 732 Kč
Liberecký kraj 15 187 Kč 20 189 Kč 26 076 Kč - - -
Královéhradecký kraj - - - 19 884 Kč 27 616 Kč 35 191 Kč
Pardubický kraj 16 114 Kč 20 566 Kč 27 757 Kč 19 258 Kč 21 969 Kč 26 635 Kč
Jihomoravský kraj - - - 19 476 Kč 21 996 Kč 26 890 Kč
Olomoucký kraj - - - 18 740 Kč 21 418 Kč 25 010 Kč
Zlínský kraj - - - 20 431 Kč 22 085 Kč 24 959 Kč
Moravskoslezský kraj - - - 18 690 Kč 21 789 Kč 29 943 Kč

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
9412 Pomocníci v kuchyni 16 812 Kč 22 227 Kč

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x x
Pracovní doba, směnnost x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Práce ve stravování 65-51-E/02
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování 6551E
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce 6552E

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus 65xxE
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem xxxxE

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Pomocný kuchař / pomocná kuchařka (65-005-E)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h31.B.1014 Nakládání s inventářem 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.3091 Zpracování a úprava polotovarů 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6001 Skladování potravinářských surovin 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.3014 Příprava pokrmů pro rychlé občerstvení 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.D.2011 Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.D.3011 Přejímka potravinářských surovin 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.6002 Ošetřování a skladování nápojů 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.B.1010 Obsluha technologických zařízení v provozu 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.3031 Příprava teplých nápojů 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.3095 Výpomoc při výrobě jídel 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.5010 Čištění zařízení a výrobních prostor 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.5009 Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.A.3212 Zhotovení těsta a tepelná úprava příloh 2 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h32._.0021 technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla 2 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32._.0022 principy obsluhy barových zařízení, receptury pro přípravu různých nápojů 2 CompetenceSuitabilityEnum.1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 0
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 2
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 1
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 2
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 1
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 2
4.4 Kompetence k řešení problémů 2
4.5 Kompetence k samostatnosti 2
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 2
1.3 Kompetence ke kreativitě 2
2.2 Kompetence ke kooperaci 2
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Onemocnění oběhové soustavy
  • Poruchy termoregulace
  • Onemocnění ledvin
  • Závažná endokrinní onemocnění
  • Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením
  • Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce
  • Závažná onemocnění páteře
  • Duševní poruchy
  • Závažná psychosomatická onemocnění
  • Epilepsie a jiná záchvatová onemocnění
  • Závažná nervová onemocnění
  • Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu
  • Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.