Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 100856

Pracovník příjmu surovin pro výrobu potravin

Pracovník příjmu surovin pro výrobu potravin přijímá a skladuje suroviny pro výrobu potravin.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem a skladování potravin.
  • Příjmová kontrola produktů a materiálů podle stanovených přejímacích kritérií v návaznosti specifika jednotlivých oborů (kontrola počtu nebo hmotnosti).
  • Smyslové posuzování jakosti a zdravotní nezávadnosti přijímaných surovin, případně vstupní analýza na přístrojích s jednoduchou obsluhou.
  • Provádění stanovené provozní kontroly skladování potravin v návaznosti na specifika jednotlivých oborů.
  • Obsluha strojů a zařízení pro příjem surovin, potřebných pro výrobu potravin.
  • Provádění základní evidence při příjmu a skladování surovin pro výrobu potravin.
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech.

CZ-ISCO

  • 75152 - Kontroloři kvality potravin a nápojů, laboranti
  • 83443 - Skladníci, obsluha manipulačních vozíků
  • 7515 - Ochutnávači, degustátoři a kontroloři kvality potravin a nápojů a příbuzní pracovníci
  • 8344 - Obsluha vysokozdvižných a jiných vozíků a skladníci

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Ochutnávači, degustátoři a kontroloři kvality potravin a nápojů a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7515)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Plzeňský kraj 16 989 Kč 38 571 Kč 44 129 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 26 961 Kč 35 156 Kč 46 135 Kč - - -

Obsluha vysokozdvižných a jiných vozíků a skladníci (CZ-ISCO 8344)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 19 265 Kč 30 515 Kč 39 714 Kč 22 217 Kč 27 197 Kč 34 788 Kč
Středočeský kraj 24 261 Kč 34 509 Kč 52 035 Kč 23 366 Kč 26 398 Kč 32 781 Kč
Jihočeský kraj 21 392 Kč 28 308 Kč 37 422 Kč - - -
Plzeňský kraj 23 493 Kč 30 322 Kč 38 886 Kč 23 883 Kč 30 504 Kč 35 598 Kč
Karlovarský kraj 20 772 Kč 28 696 Kč 36 381 Kč - - -
Ústecký kraj 19 670 Kč 29 179 Kč 39 006 Kč - - -
Liberecký kraj 20 086 Kč 29 347 Kč 39 477 Kč - - -
Královéhradecký kraj 21 678 Kč 30 414 Kč 56 720 Kč 25 406 Kč 28 997 Kč 33 870 Kč
Pardubický kraj 20 503 Kč 26 993 Kč 35 573 Kč 24 808 Kč 28 960 Kč 33 565 Kč
Kraj Vysočina 22 719 Kč 28 086 Kč 36 626 Kč - - -
Jihomoravský kraj 21 572 Kč 28 599 Kč 36 237 Kč 23 355 Kč 28 645 Kč 33 416 Kč
Olomoucký kraj 20 901 Kč 29 438 Kč 38 206 Kč 21 922 Kč 27 222 Kč 31 515 Kč
Zlínský kraj 19 642 Kč 28 539 Kč 36 883 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 20 435 Kč 28 163 Kč 36 581 Kč 23 389 Kč 28 384 Kč 34 437 Kč

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
7515 Ochutnávači, degustátoři a kontroloři kvality potravin a nápojů a příbuzní pracovníci 30 776 Kč -
8344 Obsluha vysokozdvižných a jiných vozíků a skladníci 29 833 Kč 27 684 Kč
75152 Kontroloři kvality potravin a nápojů, laboranti 30 116 Kč -
83443 Skladníci, obsluha manipulačních vozíků 29 112 Kč 27 684 Kč

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž chladem x x
Zátěž hlukem x x
Zátěž prachem x x
Zátěž chemickými látkami x x
Zátěž invazivními alergeny x x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x x
Pracovní doba, směnnost x
Zátěž teplem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Výrobce potravin 29-51-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce 2951H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxE
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxH

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Pracovník/pracovnice příjmu surovin pro výrobu potravin (29-089-H)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11.A.5010 Provádění hygienicko-sanitační činností v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8107 Provádění základní evidence při příjmu a skladování surovin pro výrobu potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.B.1036 Obsluha strojů a zařízení pro manipulaci s potravinářskými surovinami 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3012 Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0008 zásady BOZP 1 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 0
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 2
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 1
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 2
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 2
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 1
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 2
4.4 Kompetence k řešení problémů 2
4.5 Kompetence k samostatnosti 2
4.6 Kompetence k výkonnosti 2
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 2
1.3 Kompetence ke kreativitě 2
2.2 Kompetence ke kooperaci 2
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf