Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 100847

Pracovník výroby zákusků a dortů

Pracovník výroby zákusků a dortů zajišťuje výrobu hmot, jejich tvarování a tepelné opracování. Dohotovuje, zdobí a balí zákusky a dorty.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba mouky, výroba pekárenských výrobků
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem surovin a jejich uskladnění.
  • Obsluha příslušných potravinářských strojů.
  • Výroba zákusků a dortů.
  • Příprava náplní a ozdob.
  • Ruční zdobení a dohotovování výrobků.
  • Vedení příslušné dokumentace.
  • Expedice hotových výrobků.
  • Prodej výrobků.

CZ-ISCO

  • 75122 - Cukráři (kromě šéfcukrářů)
  • 7512 - Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek (CZ-ISCO 7512)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Plzeňský kraj 19 670 Kč 27 925 Kč 32 559 Kč - - -
Ústecký kraj 23 429 Kč 25 777 Kč 32 890 Kč - - -
Královéhradecký kraj 20 805 Kč 25 726 Kč 32 455 Kč - - -
Zlínský kraj 19 220 Kč 24 089 Kč 28 386 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
7512 Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek 23 165 Kč -

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Pracovní doba, směnnost x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Cukrář 29-54-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce 2954H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce 2954E
KKOVTypeEnum.1 Základní vzdělání v oboru základní škola 7901C

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Cukrář/cukrářka pro výrobu zákusků a dortů (29-007-H)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e14.D.3021 Příjem a uchovávání surovin a polotovarů pro výrobu cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.2971 Volba technologického postupu pro výrobu zákusků a dortů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3128 Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro přípravu cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3102 Zhotovování cukrářských těst, hmot a polotovarů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.1003 Dělení, tvarování, plnění těst a dávkování hmot 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3103 Příprava a použití základních náplní a polev 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.1012 Dohotovování a zdobení zákusků a dortů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.6007 Uchovávání, balení a expedice cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.3902 Posuzování jakosti cukrářských surovin, polotovarů a hotových výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.C.3012 Prodej cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.B.1004 Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.5001 Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.8111 Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e13._.0011 technologie zpracování mouky 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0013 technologie výroby pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0014 technologie výroby pečivářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0016 technologie výroby cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0018 technologie výroby cukrovinkářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 1
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 3
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 2
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 2
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 3
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Závažná endokrinní onemocnění
  • Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením
  • Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce
  • Onemocnění končetin s poruchou funkce včetně poúrazových stavů
  • Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.