Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 100228

Řezník a uzenář

Řezník a uzenář zajišťuje porážku jatečných zvířat, bourání masa, výrobu masných výrobků, balení, expedici a prodej masa a masných výrobků.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: zpracování masa, masných výrobků a ryb
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Podřízené specializace: Pracovník porážky a bourárny
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Přeprava a ustájení jatečných zvířat.
  • Porážka a konečná úprava těl jatečných zvířat.
  • Ošetření jatečně upravených těl jatečných zvířat a vedlejších jatečných produktů.
  • Porážení, jatečná úprava a porcování drůbeže.
  • Bourání masa.
  • Výroba masných výrobků a drůbežích masných výrobků.
  • Výroba konzerv.
  • Zpracování živočišných tuků.
  • Balení a expedice masa, drůbežího masa, králíků, zvěřiny a výrobků z nich.
  • Prodej výsekového masa, masných výrobků, drůbežího masa, drůbežích výrobků, králíků, zvěřiny a ryb.
  • Dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny.
  • Dodržování sanitačních řádů příslušného provozu.
  • Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Řezník - uzenář 29-56-H/01

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód