Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 6878

Konzervátor a restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl

Konzervátor a restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl konzervuje a restauruje figurální a nefigurální uměleckořemeslná nebo umělecká díla, včetně kulturních památek nebo jejich částí, předmětů kulturní hodnoty, sbírkových předmětů a archiválií a zabezpečuje nejsložitější preparátorské činnosti.

Odborný směr: Umění a kultura
Odborný podsměr: péče o památky, muzejnictví
Kvalifikační úroveň: Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání
Podřízené specializace: Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve dřevě, Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu, Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl v kovu, Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl z papíru, pergamenu a kůže, Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl v textilu, Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl v kameni, Preparátor restaurátor, Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých malířských děl
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Ochrana před vlivy prostředí a odborné ošetřování uměleckořemeslných nebo uměleckých děl, včetně kulturních památek nebo jejich částí, předmětů kulturní hodnoty, sbírkových předmětů a archiválií.
  • Odborný průzkum uměleckořemeslných nebo uměleckých děl včetně kulturních památek nebo jejich částí, předmětů kulturní hodnoty, sbírkových předmětů a archiválií z hlediska jejich historického zařazení, použitých technik, technologií a materiálů.
  • Konzervace uměleckořemeslných nebo uměleckých děl, včetně kulturních památek nebo jejich částí, předmětů kulturní hodnoty, sbírkových předmětů a archiválií, s využitím znalostí historických i současných technik a technologií.
  • Restaurování uměleckořemeslných nebo uměleckých děl, včetně kulturních památek nebo jejich částí, předmětů kulturní hodnoty, sbírkových předmětů a archiválií.
  • Stanovení postupů prací pro konzervování a restaurování uměleckořemeslných nebo uměleckých děl a obnovu jejich původního stavu a vzhledu s využitím znalostí historických a současných technik a technologií a rozsahu zásahů, které budou prováděny při konzervování a restaurování uměleckořemeslných a uměleckých děl, včetně dokumentace jejich původního stavu.
  • Rekonstrukční doplnění, rekonstrukce a kopie uměleckořemeslných nebo uměleckých děl.
  • Nejsložitější preparace, zpracování komplexních analýz, ověřování a aplikace nových metod, experimentální laboratorní práce, prezentace výsledků.
  • Zpracování restaurátorských zpráv včetně dokumentace, doporučení následné péče a ochrany, interpretace dosažených výsledků.
  • Ověřování a aplikace nových konzervačních metod a provádění experimentálních laboratorních prací.
  • Zpracovávání dokumentace a výsledků specializovaných průzkumů, příprava podkladů a shromažďování dostupných informací z daného oboru.
  • Organizace a koordinace průzkumů.
  • Koncepce konzervátorských a restaurátorských pracovišť.
  • Zpracování komplexních analýz a koncepcí v oboru restaurování uměleckořemeslných a uměleckých děl na základě aplikace výsledků základního výzkumu, včetně prezentace výsledků.

CZ-ISCO

  • 26514 - Umělečtí konzervátoři, restaurátoři a preparátoři
  • 2651 - Výtvarní umělci

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Výtvarní umělci (CZ-ISCO 2651)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 30 482 Kč 38 812 Kč 54 748 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
2651 Výtvarní umělci 37 692 Kč 33 161 Kč
26514 Umělečtí konzervátoři, restaurátoři a preparátoři - 32 208 Kč

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
2651 Výtvarní umělci http://data.europa.eu/esco/isco/C2651

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Konzervátorství a restaurátorství 82-42-N/xx

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód