Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 102408

Cukrář v restauračním provozu

Cukrář v restauračním provozu samostatně a podle předepsaných technologií plánuje a sestavuje výrobní program a vyrábí všechny druhy cukrářských výrobků v rámci restauračního provozu.

Odborný směr: Pohostinství a cestovní ruch
Odborný podsměr: pohostinství
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Cukrář v hotelovém provozu
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Sestavování výrobního plánu cukrářského sortimentu.
  • Zpracovávání vlastní receptury složené z následujících částí - surovinová norma, technologický postup, charakteristika výrobku.
  • Příjem surovin a jejich uskladnění za předepsaných podmínek.
  • Předběžná příprava surovin k výrobě.
  • Výroba restauračních moučníků.
  • Expedice hotových výrobků.
  • Aplikace systému HACCP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů) a kritických bodů v cukrářském provozu.

CZ-ISCO

  • 75122 - Cukráři (kromě šéfcukrářů)
  • 7512 - Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek (CZ-ISCO 7512)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Plzeňský kraj 19 670 Kč 27 925 Kč 32 559 Kč - - -
Ústecký kraj 23 429 Kč 25 777 Kč 32 890 Kč - - -
Královéhradecký kraj 20 805 Kč 25 726 Kč 32 455 Kč - - -
Zlínský kraj 19 220 Kč 24 089 Kč 28 386 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
7512 Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek 23 165 Kč -

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x x
Zátěž chladem x x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x x
Lokální zátěž jemné motoriky x x
Pracovní doba, směnnost x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Cukrář 29-54-H/01
RVP Gastronomie 65-41-L/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce 2954H
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce 6552H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
RVP Gastronomie 65-41-L/51
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce 2954E
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování 6551H
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus 65xxM
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus 65xxL

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Cukrář/cukrářka v restauračním provozu (65-023-H)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e14.D.3902 Posuzování jakosti cukrářských surovin, polotovarů a hotových výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16.A.6021 Aranžování a úprava při servírování 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.2972 Volba technologického postupu pro přípravu restauračních moučníků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.3029 Příjem a uchovávání surovin a polotovarů pro výrobu restauračních moučníků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.B.1023 Obsluha a seřizování strojů a zařízení při výrobě restauračních moučníků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3203 Zhotovování těst a hmot na přípravu teplých a studených restauračních moučníků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.Z.2012 Organizování práce v gastronomickém provozu 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3111 Tepelné úpravy restauračních moučníků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.5013 Provádění hygienicko-sanitační činnosti v cukrářské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.1014 Dohotovování a zdobení teplých a studených restauračních moučníků 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.7002 Sestavování vlastních receptur pro restaurační moučníky 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3204 Úprava surovin pro přípravu restauračních moučníků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3039 Příprava a použití základních cukrářských náplní 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.1010 Dělení a tvarování těst a dávkování hmot 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e13._.0011 technologie zpracování mouky 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0013 technologie výroby pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0016 technologie výroby cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0018 technologie výroby cukrovinkářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 1
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 2
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 2
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 2
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 2
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 2
4.4 Kompetence k řešení problémů 2
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 3
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf